FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 4. srpnja

Autor: dduk
ZAGREB, 3. srpnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 4. srpnja.

ZAGREB - Pregovori Vlade i sindikata o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe nastavljaju se, prema najavama, u srijedu poslije podne. Očekuje se odgovor sindikata na Vladinu ponudu smanjenja dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela 500 milijuna kuna. Vremenskim ograničenjem smanjenja dodatka za radni staž Vlada je ublažila svoj prvotni prijedlog. Vlada predlaže i ukidanje božićnice u ovoj godini, smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna, te izostanak jubilarnih nagrada i regresa iduće godine. Ostaje i kod prijedloga o stavljanju van snage sporazuma koji su sindikati sklopili s prethodnom Vladom o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013., kao i o prosvjetnom dodatku od 1. srpnja ove godine. Dio sindikata izjasnio se kako ne pristaje na smanjenje naknade za minuli rad smatrajući to zadiranjem u plaće, a dio ih smatra da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjenja naknade za minuli rad učinila mali ustupak sindikatima dodajući kako očekuju da Vlada razmisliti o kompenzacijama za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta. Vladini pregovarači podsjećaju da je za plaće zaposlenih u javnim službama ove godine na raspolaganju 21,6 milijardi proračunskih kuna te da ne smiju probiti to ograničenje jer bi u pitanje moglo doći ispunjenje proračuna i kreditni rejting zemlje. Cilj Vlade je smanjenje izdataka za plaće u javnom sektoru u ovoj godini za dvije milijarde kuna.

ZAGREB - Opći porezni zakon i zakon o financijskom poslovanju teme su okruglog stola tjednika Lider, Hrvatske udruge poslodavaca i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM). Namjera organizatora je održavanje javne rasprave o ciljevima tih zakona, pitanjima koje otvaraju te utjecaju na gospodarstvo (11,00 sati, ZŠEM, Jordanovac 110).

ZAGREB - Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u lipnju je iznosio 131,6 milijuna kuna i bio je 49,1 posto manji nego u svibnju. Dionički su indeksi zabilježili rast, Crobex za 1,5 posto, na 1.693,85 bodova, a Crobex10 za 1,8 posto, na 930,10 boda. U mjesečnom komentaru s Burze navode kako se nastavlja trend niske likvidnosti. Teško je reći je li tome uzrok uobičajeno povlačenje investitora s početkom ljetnih žega, oprez uzrokovan nesigurnošću na europskim i svjetskim tržištima kapitala ili neki treći činitelj, no činjenica je da je redovni promet dionicama pao za gotovo 50 posto u odnosu na svibanj, ističu sa Zagrebačke burze. Najtrgovanija je u lipnju bila dionica HT-a s prometom od 40,3 milijuna kuna i cijenom od 205 kuna ili 3,5 posto višom. Slijedi povlaštena dionica Adris grupe koje je protrgovano za 7,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,8 posto, na 220 kuna. Treća na listi najtrgovanijih dionica je redovna dionica Adris grupe s prometom od 5,6 milijuna kuna i rastom cijene na mjesečnoj razini za 1,3 posto, na 235 kuna. Više od 5 milijuna kuna promet u lipnju je ostvarila dionica Ingre čija je cijena pala 21,2 posto, na 5,08 kuna.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙