FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RBS otpustio četiri trgovca zbog skandala s namještanjem libora

Autor: gple
ZAGREB, 2. srpnja 2012. (Hina) - Britanska banka Royal Bank of Scotland otpustila je četiri trgovca zbog navodne upletenosti u skandal s namještanjem kamate za međubankovne pozajmice libor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.

Trgovci su otpušteni krajem prošle godine, kazao je urednik BBC-jeve redakcije za poslovne vijesti Robert Peston.

RBS spada u skupinu banaka protiv kojih je pokrenuta istraga zbog sumnje da su dostavljale netočne podatke o cijeni svog zaduživanja na londonskom tržištu i time manipulirale kamatom za međubankovne pozajmice libor.

Za RBS-ovo otpuštanje četiri trgovca doznalo se nakon što su britanski i američki regulatori već odredili drugoj britanskoj banci, Barclaysu, novčane kazne zbog lažiranja podataka o cijeni zaduživanja.

Barclays je kažnjen s 290 milijuna funti (450 milijuna dolara) nakon što je britanska Agencija za financijske usluge (FSA) utvrdila da su njezini trgovci lagali o visini kamata koje joj druge banke naplaćuju za pozajmice.

Navođenje niže kamatne stope sugerira da je druge banke smatraju manje rizičnom za posudbu no što je stvarno slučaj.

U petak je izvršni direktor RBS-a Stephen Hester potvrdio da njegova banka spada među one protiv kojih je pokrenuta istraga zbog pokušaja manipulacijom liborom.

Hester je objavio i da je odlučio odreći se bonusa za ovu godinu.

Čelnik FSA Adair Turner kazao je pak da je kazna Baclaysu trenutno najoštrija sankcija kojom raspolažu i da bi zakoni trebali biti postroženi kako bi se efikasnije suzbijale malverzacije u bankama. U razgovoru s BBC-jevim novinarom Andrewom Marrom konstatirao je da direktor propale banke više ne bi smio raditi u bankarstvu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙