FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepovjerenje i prosvjedi u Hong Kongu

Autor: bnov
HONG KONG, 1. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Tisuće stanovnika Hong Konga priprema se u nedjelju izaći na ulice kako bi izrazili nepovjerenje spram Pekinga, 15 godina nakon vraćanja Kini te bivše britanske kolonije, kojom se otada upravlja po načelu "Jedna zemlja, dva sustava".

Kineski predsjednik Hu Jintao, otputovavši u nedjelju nakon trodnevnog posjeta povodom 15. obljetnice, istaknuo je "nepokolebljiv" karakter posebnog statusa u kojem uživa taj teritorij.

"Drugovi i prijatelji, politika centralne vlade kojom je dopustila model 'Jedna zemlja, dva sustava' i 'Ljudi Hong Konga za upravljanje Hong Kongom' je nepokolebljiva", izjavio je predsjednik na svečanom ustoličenju novog izvršnog šefa Hong Konga.

Leung Chun-ying, izabran u proljeće na izbornom odboru koji upute dobija iz Pekinga, "obećao je braniti temeljni zakon Hong Konga".

Taj temeljni zakon koji služi kao ustav jamči stanovnicima Hong Konga civilne slobode nepoznate na kontinentu.

Tijekom svečanog ustoličenja novog izvršnog šefa pred 2.300 uzvanika i Hu Jintaom, jedan je sudionik u nekoliko navrata uzviknuo "Prekinite vladavinu jedine stranke!".

Spomenuo je i gušenje prodemokratskog pokreta na Tiananmenu u lipnju 1989. prije nego su ga snage sigurnosti na brzinu izvele iz dvorane.

Neposredno prije svečanosti prosvjednici su zapalili portret novog šefa uzvikujući "Borimo se protiv komunističke partije, borit ćemo se do kraja!".

(Hina) xbnš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙