FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orban odbio komentirati Milanovićeve izjave

Autor: svuk
BRUXELLES, 29. lipnja 2012. (Hina) - Mađarski premijer Viktor Orban odbio je u petak u Bruxellesu na bilo koji način komentirati ocjenu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da hrvatsko pravosuđe više poštuje mađarsko nego obrnuto.

"Prije svega iznimno poštujem vašeg premijera. On je veliki čovjek i mi bilateralno iznimno dobro surađujemo. Kao drugo, mi iznimno cijenimo hrvatski narod jer imamo puno zajedničkog, od povijesti, prijateljstva i suradnje u zadnjih nekoliko godina. Ne postoje toliko primjera da su dvije države tako povezane bez interesa, čak i emocionalno. Mi volimo i pomažemo Hrvatsku, a to je, vjerujem i obostrano. Kao treće, budući da je izuzetno vrijedno prijateljstvo ne želim izazivati nikakav sukob reagirajući na bilo kakve kritike od strane Hrvatske prema Mađarskoj, osim kada se radi o poštivanju mađarskog naroda. To ovdje nije slučaj i nema razloga reagirati na to", odgovorio je Orban na upit hrvatskih novinara nakon završetka summita u Bruxellesu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak pri dolasku na summit EU-a u Bruxelles, govoreći o sudskom procesu koji se protiv Radimira Čačića vodi u Mađarskoj, da će Hrvatska poštovati pravomoćnu presudu, dodajući da hrvatsko pravosuđe više poštuje mađarsku stranu nego što je slučaj u obratnom smjeru.

"Sjetite se drugog postupka protiv jednog mađarskog poduzetnika. Hrvatsko državno odvjetništvo htjelo je podići optužnicu, a ja ne ulazim u detalje te optužnice, a mađarska strana je rekla da je to stvar nacionalne sigurnosti. Državno odvjetništvo je htjelo dokazati teško kazneno djelo, ali odnos mađarske strane je bio, ne zanimate nas, bez daljnjeg komentara", dodao je Milanović.

Mađarsko državno odvjetništvo odbilo je prošle godne na zahtjev DORH-a ispitati Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, zbog navodnog mita od 10 milijuna eura jer bi to, odgovorili su, ugrozilo sigurnost Mađarske.

Mađarski premijer Orban je dodao da kao "pravnik može reći da nije teško uočiti razliku između jednog slučaja u kojem su dvije osobe izgubile živote i poslovne rasprave o tome da li je nečim upravljano dobrlo ili loše. Razlika je jasna", rekao je.

(Hina) xsv ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙