FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: Uspješno ručno razdvajanje letjelice od modula

Autor: mhaj
PEKING , 28. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Kineska svemirska letjelica Shenzhou IX. s troje astronauta prvi je put uspješno izvela ručno razdvajanje od modula Tiangong-1 u Zemljinoj orbiti, a u petak se očekuje njezin povratak na Zemlju, objavila je agencija Nova Kina.

Letjelicom upravlja astronaut Liu Wang, koji je u nedjelju uspješno obavio i ručno pristajanje uz modul, a među troje astronauta je i jedna žena.

Ručno razdvajanje glavna je zadaća misije letjelice Shenzhou IX. obavljenog u sklopu programa čiji je cilj izgraditi kinesku svemirsku postaju u kojoj će se stalno izmjenjivati astronauti po uzoru na bivšu rusku svemirsku postaju Mir ili Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Kineski predsjednik Hu Jintao u utorak je čestitao astronautima Jing Haipengu, Liu Yang i Liu Wangu, a njihov telefonski razgovor izravno je prenosila državna televizija.

Tiangong-1, lansiran prošle godine, trebao bi biti zamijenjen stalnom svemirskom postajom oko 2020. Ova misija izvedena je u okviru programa pripreme postaje za ljudsku posadu.

(Hina) xmh yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙