FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska istraga o mogućoj manipulaciji liborom trajat će još dvije godine

Autor: gple
ZUERICH, 28. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Švicarska istraga koja bi trebala pokazati je li 12 američkih, europskih i japanskih banaka manipuliralo liborom potrajat će još dvije godine, objavio je u četvrtak čelnik tamošnje agencije za tržišno natjecanje.

Potpredsjednik Švicarske savezne komisije za tržišno natjecanje (COMCO) Olivier Schaller isključio je mogućnost skorašnjeg završetka istrage dan nakon što je britanska banka Barclays pristala platiti rekordan ukupan iznos kazni u SAD-u i Velikoj Britaniji kako bi se nagodila i ishodila obustavu istraga.

Barclays će britanskim i američkim regulatorima platiti ukupno 453 milijuna dolara kazni.

Potpredsjednik švicarskog regulatora kazao je da njihova istraga ne obuhvaća Barclays.

"Istraga u Švicarskoj još je u tijeku, razlika između te istrage i one u Velikoj Britaniji jest ta što (britanska) Agencija za financijske usluge (FSA) nije tijelo za nadzor tržišne utakmice već regulator", kazao je Schaller.

"Pravne su osnove drugačije, ne možemo se fokusirati na jednu po jednu banku, moramo ih obuhvatiti sve istovremeno", tumači čelnik COMCO-a.

U veljači je švicarsko tijelo za zaštitu tržišne utakmice objavilo da je dobilo informacije o mogućem dogovaranju trgovaca izvedenim financijskim proizvodima o visini libora, kamate za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu, i o njezinom tokijskom pandanu tiboru.

"Rekli smo na početku da je slučaj vrlo složen; rekli smo da će istraga trajati oko dvije godine, mislim da nam je potrebno toliko vremena, naše su istrage još u tijeku", dodao je Schaller.

Istraga je fokusirana na Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, JP Morgan chase, Mizuho financial, Rabobak, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Banking Corporation i UBS.

Švicarski regulator FINMA nije pokrenuo vlastitu istragu o slučaju.

Kanada, Japan i Europska komisija provode vlastite istrage o mogućoj manipulaciji kamatama na međubankovne pozajmice.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙