FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan skok bankarskih depozita po viđenju kod SNB-a

Autor: vmom
ZUERICH, 18. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Depoziti komercijalnih banaka kod Švicarske središnje banke (SNB) u proteklom su tjednu, netom pred odlučujuće grčke izbore, dosegnuli najvišu razinu u osam mjeseci zbog bojazni od mogućeg izlaska te zadužene zemlje iz eurozone.

Depoziti po viđenju domaćih banaka u prošlom su tjednu zaključno s 15. lipnja tako uvećani na 197,762 milijarde švicarskih franaka, sa 184,502 milijarde franaka u tjednu ranije, objavila je u ponedjeljak središnja banka.

Riječ je o najvećem iznosu tih depozita od 21. listopada 2011. godine i petom tjednu njihova uzastopnog rasta.

Iznos depozita domaćih banaka djelomice odražava njihovu odlučnost da čuvaju svoj novac na sigurnom, a možda su i posljedica nastojanja SNB-a da obrani minimalni tečaj eura prema franku od 1,2 franka za euro.

Zbog ojačalih zabrinutosti od mogućeg širenja krize eurozone na Španjolsku frankom se posljednjih dana trguje po tečaju od tek nešto iznad 1,2 franka za euro.

Ulagači pomno prate podatke SNB-a, posebno one o deviznim rezervama, kako bi izračunali koliko banku stoji obrana minimalnog tečaja eura prema franku. U 2010. SNB je zabilježio ogromne gubitke zbog intervencija kojima je kočio rast franka.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙