FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenik Johannes Hahn u posjetu podunavskoj regiji do 1. srpnja

Autor: ztre
ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Godinu dana nakon pokretanja Dunavske strategije, koja okuplja osam država članica EU-a i šest susjednih država, povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn obići će od 27. lipnja do 1. srpnja tu regiju, uključivo Vukovar u petak 29. lipnja, i upoznati ljude koji planove provode u djelo, priopćila je Delegacija EU-a u RH.

Tijekom turneje u okviru koje će obići sedam zemalja – Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku – povjerenik Hahn susrest će se s političarima na visokoj razini i drugim dionicima. Također će obići raznovrsne projekte u okviru Dunavske strategije. Putovanje je planirano tako da se podudara s regionalnim proslavama Dana Dunava.

"Četrnaest podunavskih zemalja već ima koristi od pojačane suradnje u okviru Dunavske strategije. Od pokretanja strategije gotovo svakog tjedna pronalaze se projekti spremni za provedbu, a nove se mreže razvijaju u područjima poslovanja, inovacija, sigurnosti i mnogim drugim područjima. Želio bih se uvjeriti kako napreduju ekipe koje predvode ovu pionirsku inicijativu te ih potaknuti da ubrzaju provedbu mjera koje mogu pomoći otvaranju radnih mjesta i rastu", rekao je povjerenik Hahn prije posjeta.

"Hrvatska je jako predana Dunavskoj strategiji. Sa svojom lokacijom, resursima i predstojećim pristupom EU-u, može mnogo dobiti boljom suradnjom sa susjedima u Dunavskoj regiji", rekao je, napomenuvši da Hrvatska koordinira dvije ključne teme strategije - konkurentnost tvrtki i zaštitu bioraznolikosti.

Dunavskom strategijom objedinjene su regionalne, istraživačke i prometne politike te politike zaštite okoliša, sigurnost, turizam i rast kako bi ta regija postala ugodnija za život i rad. Strategija je alat za ostvarivanje strategije Europa 2020. za poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta u makroregiji.

Predviđene su konkretne mjere kojima se ponajprije želi:

• povećati obujam plovidbe Dunavom poboljšanjem njegove plovnosti i međupovezanosti

• promicati inovativnost osnivanjem Dunavskoga inovacijskog fonda i poticanjem razmjene znanja

• poboljšati konkurentnost povezivanjem poduzeća i uspostavom ciljane strukovne izobrazbe u obrazovnom sustavu.

Povjerenik će tijekom turneje obići sljedeće projekte: projekt riječnog sliva "Istočno od Beča", "Poslovni inkubator BIOS" na sjeveroistoku Hrvatske i projekt mosta između Calafata i Vidina, gdje će prisustvovati zajedničkoj vježbi spašavanja na Dunavu na rumunjsko-bugarskoj granici.

Prezentacije za medije održat će se u Beču, Bratislavi, Budimpešti, Vukovaru, Novom Sadu, Viminiaciumu, Drobeta-Turnu Severinu te Vidinu. Priopćenja za tisak s detaljnim programom za svaku zemlju objavljivat će predstavništva i delegacije EU-a u tim zemljama.

Zemlje obuhvaćene Europskom strategijom za dunavsku regiju su: Njemačka (Baden Württemberg i Bavarska), Austrija, Mađarska, Češka Republika, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

Novost je makroregionalnoga pristupa način na koji se zemlje udružuju kako bi surađivale na zajedničkim projektima određivanjem ciljeva, usklađivanjem sredstava i zajedničkim radom na njihovom ostvarivanju. Makroregionalne strategije omogućuju bolji nadzor raspoređivanja postojećih sredstava, osiguravajući pritom "povezanost razmišljanja" među različitim sektorima.

Akcijskim planom utvrđuju se prioriteti, određuju projekti i predlažu rokovi za djelovanje, dok se za koordinaciju svakog od 11 prioritetnih područja djelovanja (npr. transeuropske mreže, inovacije, malo i srednje poduzetnišvo, zapošljavanje, kakvoća vode, sigurnost itd.) odabiru različite zemlje i regije. Koordinatori su zaduženi za provedbu, a Komisija pozorno prati napredak u provedbi strategije.

Dan Dunava međunarodni je dan kojim se iskazuje počast Dunavu i njegovim pritocima te se obilježava njihova presudna uloga u opskrbi vodom, hranom i energijom te kao izvora prihoda i razonode. Obilježava se na obljetnicu Konvencije o zaštiti rijeke Dunav koja je potpisna u Sofiji 29. lipnja 1994.

Sljedeći koraci: Prvi godišnji forum Strategije EU-a za dunavsku regiju održat će se u Regensburgu u Njemačkoj od 27 do 28. studenoga 2012., kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xzt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙