FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski parlament izglasovao povjerenje Montiju

Autor: akoz
RIM, 26. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Talijanski premijer Mario Monti u utorak je uspješno prošao prva dva od četiri glasovanja o povjerenju sazvana kako bi se ubrzalo prihvaćanje njegove reforme radnog zakonodavstva koju su kritizirali i sindikati i poslovni krugovi.

Konačna dva glasovanja, i konačno prihvaćanje reforme, trebalo bi se održati u srijedu. Ako vlada izgubi jedno od glasovanja Monti bi morao dati ostavku no smatra se da će talijanski premijer sigurno dobiti povjernje jer su mu glavne stranke koje podržavaju njegovu tehnokratsku vladu, makar i nevoljko, obećale potporu.

Montijeva reforma tržišta rada formalno je poslana u parlament prije tri mjeseca nakon tjedana pregovora sa sindikatima i poslodavacima, no ubrzo je blokirana jer su je politčke stranke pokušale mijenjati.

U konačnici je to postala razvodnjena reforma koju sindikati kritiziraju strahujući od povećanja broja otkaza, poslodavci tvrdeći da će povećati cijenu rada, a ekonomisti kao previšu sramežljivu za tržište rada kojem je potrebna velika reorganizacija.

Zakoni za cilj imaju olakšati postupak davanja otkaza, proširiti olakšice i pomoć za nezaposlene od 2017. i okončati zloporabe pri oblicima privremenog zapošljavanja koje su poslodavci često koristili kako bi izbjegli zapošljavanje u stalni radni odnos.

Monti je prošloga tjedna zatražio od svojih političkih podržavatelja da prihvate refromu kako bi osnažili njegov politički kredibilitet prije pregovora o budućnosti zajedničke valute na summitu Europske unije u četvrtak. Kako bi se zakon prihvatio prije summita, Monti je strankama rekao da će idućih mjeseci odvojeno donijeti neke korektivne mjere.

(Hina) xakoz ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙