FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Morsi se prvi put obratio Egipćanima, poslao poruke ohrabrenja

Autor: vrad
KAIRO, 24. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Mohamed Morsi, pripadnik Muslimanskog bratstva, koji je u nedjelju proglašen pobjednikom egipatskih predsjedničkih izbora, rekao je u prvom obraćanju domaćoj javnosti da je "predsjednik svih Egipćana".

"Predsjednik sam svih Egipćana, bez iznimke", bili oni "u zemlji ili izvan nje", istaknuo je u govoru nakon službenog proglašenja pobjede, koji je prenosila televizija.

Morsi, prvi islamist koji se uspeo na vlast u najnaseljenijoj arapskoj zemlji, odao je počast "mučenicima" pobune kojom je u veljači 2011. svrgnut Hosni Mubarak.

"Ne bih danas bio ovdje kao prvi predsjednik izabran slobodnom voljom Egipćana, da nije Božje milosti (...) i mučeničke krvi", kazao je.

"Hvala mučenicima, dušama mučenika, majkama mučenika i očevima mučenika", dodao je, smjerajući na oko 850 ljudi poginulih u siječnju i veljači 2011. kao žrtve represije.

Morsi je u govoru obećao da će poštivati sve međunarodne ugovore koje je potpisala njegova zemlja.

"Zadržat ćemo ugovore i međunarodne povelje", rekao je. Među glavnim obvezama Egipta jesu i mirovni ugovori s Izraelom zaključeni 1979.

Novoizabrani predsjednik pozvao je i na nacionalno jedinstvo.

"Pozivam te, veliki egipatski narode... na jačanje našeg nacionalnog jedinstva. Nacionalno jedinstvo jedini je način izlaska iz ovih teških vremena", kazao je Morsi.

Također je naglasio da se "revolucija" nastavlja sve do ispunjenja ciljeva.

"Revolucija se nastavlja sve dok se ne ispune ciljevi", rekao je u svojem prvom govoru naciji.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙