FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na izbor Morsija

Autor: vmrs
ZAGREB, 24. lipnja 2012. (Hina) - Izbor kandidata Muslimanske braće Mohameda Morsija za novoga egipatskog predsjednika, prvog islamista na tom položaju, izazvao je reakcije zemalja regije, ali i iz svijeta.

Izrael je novu egipatsku vlast pozvao da se nastavi pridržavati povijesnoga mirovnog sporazuma.

"Izrael poštuje demokratski proces u Egiptu i njegov ishod", kaže se u priopćenju izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua nakon službenog proglašenja da je Morsi naslijedio lani svrgnutoga Hosnija Mubaraka, američkog saveznika.

"Izrael očekuje nastavak suradnje s egipatskom administracijom, na temelju mirovnoga sporazuma između dviju zemalja, što je u interesu obaju naroda, a pridonosi i regionalnoj stabilnosti", kaže se u priopćenju.

Palestinski islamistički pokret Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze u nedjelju je pozdravio "povijesnu" pobjedu kandidata Muslimanske braće nad posljednjim Mubarakovim premijerom Ahmedom Šafikom.

"U Egiptu počinje nova era. Unazadit će se (...) sigurnosna suradnja s neprijateljem (Izraelom)", rekao je za France Presse visoki Hamasov dužnosnik u Gazi Mahmud Zahar. "Uspjeh Mohameda Morsija znači slabljenje zapadnjačkog utjecaja u regiji i kruna je arapskog proljeća".

SAD su čestitale Morsiju na "ključnoj" pobjedi i pozvali vođu Muslimanske braće da pažljivo odabere vladu i poštuje prava svih Egipćana kad preuzme vlast.

"Čestitamo egipatskom narodu na ovom ključnom trenutku njihove tranzicije prema demokraciji", rekao je u pisanoj izjavi glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, pozvavši novog predsjednika da se potrudi da Egipat ostane "stup regionalnog mira, sigurnosti i stabilnosti".

Naglasio je i nužnost poštivanja prava svih Egipćana, uključujući žene i vjerske manjine poput koptskih kršćana.

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je da će njegova zemlja "surađivati" kako bi se u Egiptu uspostavio "demokratski i pluralistički politički sustav".

Talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi na svojem je profilu na tweeteru postavio čestitku Morsiju, čiji izbor smatra "dokazom demokracije" u Egiptu.

"Čestitke predsjedniku Morsiju i egipatskom narodu na ovom dokazu demokracije. To je korak naprijed u učvršćivanju institucija i snaženju prijateljstva s Rimom" , napisao je Terzi.

Iransko je ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju čestitalo Egipćanima što su na prvim slobodnim predsjedničkim izborima izabrali Morsija i priopćilo kako je Egipat sad u završnoj fazi "islamskoga buđenja". "Revolucionarni pokret egipatskoga naroda... u konačnoj je fazi islamskoga buđenja i nove ere promjena na Bliskome istoku", kaže se u priopćenju koje je objavila iranska novinska agencija ISNA.

I Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt pozdravili su u nedjelju Morsijevu pobjedu. "UAE pozdravlja ishod predsjendčkih izbora u Egiptu i poštuje demokratski izbor egipatskoga naroda", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

I kuvajtski emir šeik Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, "čestitao" je Morsiju "što mu je egipatski narod dao povjerenje", objavila je službena novinska agencija KUNA.

(Hina) xvm ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙