FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 16. do ponedjeljka 18. lipnja

Autor: kgab
ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 16. do ponedjeljka 18. lipnja.

SUBOTA, 16. lipnja

------------------

EGIPAT - Drugi krug predsjedničkih izbora u Egiptu budući da u prvom krugu nijedan kandidat nije osvojio 50 posto glasova. U drugi krug su ušli Mohamed Morsi, vođa Muslimanske braće, i Ahmed Šafik, bivši premijer.

JIUQUAN - Kina namjerava prvi put poslati u svemir ženu raketom Shenzhou IX.

OSLO - Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi, koja je na povijesnom putovanju po Europi, napokon će održati govor kao dobitnica Nobelove nagrade za mir 21 godinu nakon primitka nagrade.

NEDJELJA, 17. lipnja

--------------------

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem doputovat će u u službeni posjet Mađarskoj na poziv predsjednika mađarske Narodne skupštine Laszla Koevera. Tijekom posjeta, Šprem će se sastati s najvišim mađarskim dužnosnicima te s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj.

GRČKA - Parlamentarni izbori u Grčkoj.

FRANCUSKA - Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj.

PONEDJELJAK, 18. lipnja

-----------------------

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, koji boravi u službenom posjetu Mađarskoj, sastat će se s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom, a nakon toga sa svojim domaćinom, predsjednikom mađarske Narodne skupštine Laszlom Koeverom. Kako se očekuje, teme razgovora bit će bilateralni odnosi, nastavak reformi koje Hrvatska provodi na putu prema EU-u kao i proces ratifikacije Ugovora o pristupanje RH Europskoj uniji. Također će biti govora o stanju u regiji i nacionalnim manjinama. Šprema će primiti i mađarski premijer Viktor Orban, a sastat će se i s ministrom vanjskih poslova Janosom Martonyijem te s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorit će konferenciju pod nazivom "20 godina diplomacije Republike Hrvatske" koju povodom Dana hrvatske diplomacije organiziraju Udruga hrvatskih diplomata i Institut za javnu upravu. Na konferenciji će se raspravljati o diplomatskoj profesiji i trenutnim izazovima, hrvatskoj diplomaciji kao dijelu Europske službe vanjskih poslova, javnoj diplomaciji i komuniciranju diplomacije s javnošću.

MOSKVA - Iran i šest svjetskih sila ponovno će se sastati na razgovorima oko iranskog nuklearnog programa.

DUBLIN - Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi, koja je na povijesnom putovanju po Europi, sastat će se s irskim predsjednikom Michaelom Higginsom.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙