FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paragvaj: Parlament smijenio predsjednika Luga

Autor: vrad
ASUNCION, 23. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Paragvajski predsjednik Fernando Lugo, bivši biskup i prvi ljevičarski predsjednik u posljednje 62 godine, morao je u petak otići s vlasti pošto je po kratkom postupku u Senatu razriješen dužnosti.

Po ustavu, odmah je imenovan njegov zamjenik, potpredsjednik Federico Franco (49), na kratkoj svečanosti u Kongresu u Asuncionu.

Od 45 članova Senata, 39 je glasovalo za opoziv, a četiri su bila protiv. Lugo je optužen za "loše obavljanje dužnosti", nakon sukoba u kojima je poginulo 11 seljaka bezemljaša i šest policajaca, u operaciji nasilne evakuacije oko 150 farmera s jednog seoskog imanja 15. lipnja.

Lugo je prihvatio odluku Senata, ali je dodao da su ovim činom paragvajska povijest i demokracija duboko ranjene.

Odmah nakon glasovanja, ispred zgrade Senata okupilo se oko 5.000 pristaša predsjednika Luga, izbili su neredi pa je policija morala upotrijebiti vodene topove i suzavac.

Većina latinoameričkih zemalja odmah je osudila opoziv predsjednika Luga u parlamentu, ocijenivši ga gotovo jednoglasno "nezakonitim".

Ekvatorski predsjednik Rafael Correa u izjavi za radio kazao je da je ta odluka parlamenta "nezakonita" i da njegova zemlja neće priznati drugog predsjednika.

U Caracasu je radikalni socijalist Hugo Chavez također rekao da "Venezuela neće priznati tu vladu bez vrijednosti, nezakonitu i nepravednu, što je postavljena u Asuncionu".

Bolivijski predsjednik Evo Morales osudio je "parlamentarni državni udar", dodajući da njegova vlada "neće priznati vladu koja nije proistekla iz izbora", prenosi vladina novinska agencija ABI.

I argentinska predsjednica Cristina Kirchner osudila je "neprihvatljiv državni udar".

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙