FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Edukativnim igračkama protiv ratnih - peruanska kampanja protiv oružja

Autor: dger
LIMA, 16. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Pod geslom "Oružje nije za igru", školarci u Limi zamijenili su plastične strojnice i pištolje za knjige i balone u sklopu međunarodne kampanje protiv oružja.

Inicijativu su u Peruu pokrenuli Amnesty International i mjesne nevladine organizacije nekoliko tjedana prije pregovora u sjedištu UN-a u New Yorku o međunarodnom sporazumu o trgovini oružjem.

"Mi želimo da Peru potpiše taj sporazum", rekla je Caroline Delcroix iz lokalnog ogranka Amnestyja koji u Limi organizira radionice za učitelje i učenike.

Prema podacima peruanske policije u toj je zemlji 48 posto ubojstava i 77 posto ranjavanja posljedica korištenja oružja. Prema Glavnoj upravi peruanske sigurnosne službe, u toj zemlji od 30 milijuna stanovnika cirkulira više od 180 tisuća komada oružja.

"Ovdje je dvadesetogodišnje nasilje ostavilo brojne posljedice", podsjetila je Ana Maria Watson iz nevladinog Instituta za sigurnost i ljudska prava.

Sukob između peruanske vlade i jedne od najkrvavijih gerilskih organizacija Sendero luminoso trajao je od 1980. do 2000. i u njemu je poginulo ili nestalo gotovo 70 tisuća ljudi.

Prema podacima kojima raspolaže Amnesty, svake minute u svijetu od vatrenog oružja poginu dvije, a ranjeno je 15 osoba. Svakoga dana proizvodi se "dovoljno streljiva da se dvaput ubije svakoga stanovnika ovog planeta", tvrdi Amnesty.

Trenutačno u svijetu slobodno kruži 875 milijuna komada vatrenog oružja. Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo - ostvaruje 88 posto svjetske trgovine oružjem, tvrdi Amnesty.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙