FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlasti BiH pozvale entitete na provođenje mjera štednje

Autor: zkre
MOSTAR, 20. lipnja 2012. (Hina) - Vlasti u Bosni i Hercegovini pozvale su u srijedu institucije dvaju entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, da se obvežu na provođenje potrebnih ušteda kako bi se što prije podnijeli zahtjev za sklapanje novog stand-by aranžmana s MMF-om.

Kako je u srijedu priopćeno iz Vijeća ministara BiH nakon sjednice Fiskalnoga vijeća BiH koje okuplja državnog i entitetske premijere te ministre financija istaknuto je da je potrebno dopuniti platformu za pregovore kako bi se što prije uputila na očitovanje u sjedište MMF-a u Washington.

U priopćenju iz Vijeća ministara se pojašnjava da se vlade entiteta trebaju obvezati na reforme u socijalnom sektoru, koje uključuju uštede nakon čega bi se nastavili pregovori s izaslanstvima MMF-a, Svjetske banke (WB) i Europske komisije (EK).

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je nakon sastanka da se prigovori MMF-a odnose na povećanje izdvajanja iz proračuna za poticaje u poljoprivredi te mirovinskim i zdravstvenim fondovima. Prema najavama iz entitetskih vlada ovogodišnji deficit mogao bi premašiti milijardu maraka (oko 500 milijuna eura).

Vlasti BiH potpisale su s MMF-om stand-by aranžman 2009. godine u iznosu od 1,2 milijarde dolara, no iskorištena je tek jedna trećina toga novca.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙