FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guverner Središnje banke BiH upozorava na štetnost političke krize

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. lipnja 2012.(Hina) - Guverner Središnje banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić upozorio je u srijedu kako aktualna politička kriza u toj zemlji, prouzročena raspadom vladajuće koalicije, svima donosi samo štetu zbog čega mogu biti poništeni učinci činjenice da je nakon petnaest mjeseci BiH početkom ove godine dobila novo Vijeće ministara i da je napokon usvojen proračun za 2012. godinu.

"Politička stabilnost jedan od najvažnijih preduvjeta za razvoj i reforme", izjavio je Kozarić u Banjoj Luci gdje je sudjelovao u raspravi na okruglom stolu Banjalučke burze.

Kozarić je istaknuo kako bi rješavanje naraslih gospodarskih problema svima moralo biti na prvom mjestu. Ustvrdio je kako, statistički gledano, BiH nije u recesiji jer još nije registriran pad bruto-društvenog proizvoda u dva uzastopna tromjesečja, no to ne mijenja na bolje sumornu sliku bosanskohercegovačkog gospodarstva koje je u dubokoj krizi.

Središnja banka BiH, po riječima guvernera, smatra kako bi ovogodišnji rast GDP-a u toj zemlji mogao biti do 1,5 post,o iako se s tim ne slažu ni u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) niti u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), gdje su znatno oprezniji i prognoziraju rast između nula i jedan posto.

Kozarić je vlasti na svim razinama u BiH pozvao da budu krajnje oprezne pri posezanju za novim zaduženjima založivši se za sklapanje novog stand-by aranžmana s MMF-a radi stabiliziranja javnih financija.

Kozarićeva je ocjena kako MMF i dalje nudi uvjerljivo najpovoljnije uvjete zaduživanja na međunarodnom novčarskom tržištu, a pri tom države s kojima surađuje potiče na provedbu reformi nužnih za ozdravljenje gospodarstva i stabilizaciju proračuna.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙