FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Operateri pozdravljaju ukidanje nameta na mobilnu telefoniju

Autor: tper
ZAGREB, 20. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatski Telekom (HT) i Vipnet pozdravili su današnju odluku Vlade o ukidanju nameta od 6 posto na usluge u mobilnoj telefoniji od 1. srpnja.

"Hrvatski Telekom pozdravlja ukidanje poreza od 6 posto koji, kao što smo i ranije naglašavali, predstavlja diskriminirajuću mjeru s obzirom da se njime usporava vitalni dio hrvatskog gospodarstva i kažnjava sektor koji ulaže, radi i provodi reforme", stoji u odgovoru HT-a na upit za komentar današnjeg prijedloga Vlade da se od 1. srpnja ukine taj porez.

Iz Vipneta ističu kako ova odluka stvara pretpostavke za jači razvoj širokopojasnog interneta, koji je za Hrvatsku neophodan zbog ostvarivanja ciljeva tzv. digitalne agende koja definira dostupnost super brzog broadbanda na nacionalnoj razini do 2020. godine.

Također, naglašavaju iz Vipneta, ovime se garantira oživljavanje infrastrukturnih investicija koje će spriječiti Hrvatsku da u tehnološkom smislu zaostane za Europom, što je od velikog značaja imajući u vidu skori ulazak Hrvatske u EU .

Napominju da Vipnet, kao posljedicu ponovnog uvođenja 6 postotnog nameta u siječnju ove godine, nije dodatno podizao cijene svojih usluga. te dodaju da će smanjenje troškova proizvodnje u mobilnoj industriji omogućiti da se prilikom lansiranja novih usluga, spomenutih šest posto pretvori u dodatne benefite za korisnike.

"Ukidanje ovog nameta je dobar putokaz budući da Vlada prepoznaje kontraproduktivnost dodatnog opterećivanja industrije koja je već niz godina jedan od vodećih generatora investicija u Hrvatskoj", smatraju u Vipnetu navodeći kako tu činjenicu potkrepljuje i podatak da Vipnet i u recesijskim vremenima ulaže više od ostatka industrije.

"Ovu odluku ujedno treba promatrati i kao važnu poruku države o sigurnosti pravno regulatornog okvira, a to je temeljni preduvjet za privlačenje investicija, posebice inozemnih", navode iz Vipneta u odgovoru na upit o odluci Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici predlažila ukidanje naknade u okviru zakona o prestanku važenja zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, koji ide na usvajanje u Hrvatski sabor.

Kako je objasnio ministar financija Slavko Linić, Vlada je u siječnju uvela taj namet jer je bila nezadovoljna ulaganjem dobiti telekomunikacijskih operatera u investicije u Hrvatskoj, kao i s njihovim previsokim tarifama u odnosu na zemlje EU.

Od tada smo održali niz sastanaka s operaterima te smo od njih dobili investicijske planove i dokumente po kojima je evidentno da će ulagati u razvoj mreža u Hrvatskoj, kao i da će uskladiti tarife s onima u EU, rekao je Linić.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙