FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do 11. lipnja javna rasprava o pravilniku za naknade za radiofrekvencijski spektar

Autor: tmis
ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture do 11. lipnja provodi javnu raspravu o prijedlogu Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, a ključne izmjene koje se predlažu ponajprije se odnose na propisivanje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra digitalne dividende.

O tome su danas izvijestili iz tog ministarstva, dodajući da svi zaintersirani svoje prijedloge do spomenutog datuma mogu slati na e-mail pravilnik-naknade@mppi.hr ili na adresu Ministarstva.

Radiofrekvencijski spektar digitalne dividende podrazumijeva frekvencijski pojas 790 – 862 MHz, a predlaže se da se taj spektar uključuje u isti razred kao i radiofrekvencijski spektar za druge vrste javnih pokretnih komunikacijskih mreža (GSM i UMTS).

Time bi se visina godišnje naknade, koju će nakon dodjele digitalne dividende plaćati operatori pokretnih komunikacija za taj spektar, smanjila za 50 posto u odnosu na postojeću propisanu visinu naknade.

Predlaže se i da se iz naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra u javnim mrežama pokretnih komunikacija briše naknada za krajnje radijske postaje u pretplatničkom sustavu plaćanja usluge koja iznosi 120 kuna godišnje po svakom pretplatniku-građaninu i gospodarskom subjektu.

Time se, kako se navodi, želi postići rasterećenje građana i gospodarstva u iznosu većem od 234 milijuna kuna godišnje, ali i ukinuti diskriminacija između pretplatnika usluga i korisnika usluga u nepretplatničkom sustavu plaćanja (tzv. pre-paid korisnika) koji se koriste istim radiofrekvencijskim spektrom za obavljanje istih usluga, kao i potencijalno povećanje pretplatničke baze.

Istodobno, radi zadržavanja postojeće visine prihoda od naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra predlaže se povećanje visine godišnje naknade za dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra s 0,5 posto na 5 posto od ukupnoga godišnjeg bruto prihoda operatora. Time se u cijelosti teret plaćanja ove naknade, u skladu s prevladavajućom praksom u državama članicama EU, prebacuje s korisnika usluga (građanstva i gospodarstva) na operatore pokretnih komunikacija.

Od drugih izmjena tu je još predloženo rasterećenje nakladnika radija i televizije koje bi se provelo smanjenjem godišnje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra u zemaljskoj radiodifuziji (analognoj i digitalnoj) za 50 posto u odnosu na postojeću visinu naknade. Ponovo bi se uvelo obročno plaćanje te naknade, kao i smanjenje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra u mrežama za vlastite potrebe (PMR) za 20 posto u odnosu na postojeću visinu naknade.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙