FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski izvoz u svibnju poskočio za 10 posto

Autor: vmom
ZAGREB, 20. lipnja 2012. (Hina) - Japanski izvoz u svibnju je uvećan po najvišoj stopi u posljednjih 17 mjeseci, skočivši za 10 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju najnoviji podaci koje u srijedu prenose europski mediji.

Jačanje izvoza najvećim se dijelom pripisuje skoku isporuka na tržište Sjedinjenih Država u visini čak 38 posto na godišnjoj razini, dok su isporuke u Kinu, koja je najveći japanski trgovinski partner, također porasle, prvi put u posljednjih osam mjeseci, prenosi britanski BBC News.

Ujedno je porastao i japanski uvoz, za devet posto, što je više nego što se očekivalo, pokazuju nadalje najnoviji podaci tamošnje vlade.

Rast japanskog gospodarstva koje se uvelike oslanja na izvoz snažno ovisi o potražnji s tržišta poput SAD-a, Europe i Kine.

Posljednjih mjeseci japanski izvozni sektor pogođen je slabljenjem potražnje s ključnih tržišta. Izvoz u Kinu oslabio je zbog usporavanja kineskog gospodarstva, dok je osobnu potrošnju u Europi pritiskala tvrdokorna dužnička kriza u nekim članicama eurozone.

S druge strane, potražnja za japanskim robama u SAD-u postupno je jačala. Svibanjski skok japanskog izvoza u SAD samo se nadovezao na njegov rast u travnju od 43 posto i za 23 posto u ožujku.

Analitičari prognoziraju da će potražnja za japanskim robama u najvećim svjetskim gospodarstvima vjerojatno ostati snažna u bliskoj budućnosti i da će pružiti podršku rastu tog trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Rast izvoza znak je da japanskom gospodarstvu ne ide tako loše. Snažna potražnja iz američkog gospodarstva Japanu bi mogla više nego kompenzirati slabljenje potražnje u Europi i Kini", kazao je Hiroshi Miyazaki, glavni ekonomist u Shinkin Asset Managementu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙