FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milica Delavić mogla bi biti nova srbijanska šefica diplomacije

Autor: ssai
BEOGRAD, 20. lipnja 2012. (Hina) - Ravnateljica Ureda za europske integracije srbijanske vlade Milica Delević trenutačno je najozbiljnija kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova u novoj srbijanskoj vladi ako tu vladu bude formirala Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, piše u srijedu beogradski dnevnik ''Danas'' pozivajući se na neimenovane izvore iz DS-a i zapadnih diplomatskih krugova.

Predsjednik DS-a Boris Tadić, koji će najvjerojatnije biti novi srbijanski premijer bude li njegova stranka predvodila novu vladu, po riječima tih izvora, ''ozbiljno razmišlja'' da Milici Delević dodjeli mjesto šefa diplomacije u toj vladi.

Tadić je iznimno zadovoljan njenim radom u Uredu za europske integracije kao i imidžom koji ona ima u međunarodnim krugovima, prije svega u Europskoj uniji (EU), navodi se te podsjeća kako Delević ima iskustvo poznavanja državne administracije i diplomacije, s obzirom na to da je bila pomoćnica ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića u bivšoj vladi Vojislava Koštunice. Uz to, list dodaje da ni zapadni diplomati bili ''vrlo zadovoljni'' ako bi surađivali s Delević kao ministricom vanjskih poslova.

Ipak i dalje postoji mogućnost novi šef srbijanske diplomacije bude netko drugi ako se ima u vidu da, nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja, među parlamentarnim strankama i koalicijama i dalje traju pregovori o novoj parlamentarnoj većini koja će formirati novu vladu.

Beogradski tisak u srijedu prenosi kako se do kraja tjedna očekuje zajednički sastanak Tadićeva DS-a sa Socijalističkom paritjom Srbije (SPS) Ivice Dačića, Liberalno demokratskom partijom (LDP) Čedomira Jovanovića i Ujedinjenim regionima Srbije (URS) Mlađana Dinkića. Taj sastanak bi, kako se ističe, mogao biti odlučujući za to hoće li vladu formirati te četiri stranke sa svojim pratećim koalicijama ili će se povećati šanse da novu vladu predvodi Srpska napredna stranka (SNS), koja je pojedinačno osvojila najveći broj glasova.

Kako doznaje beogradski dnevnik ''Blic'', prije tog sastanka pokušat će se izgladiti odnosi između čelnika DS-a i URS-a Borisa Tadića i Mlađana Dinkića, a posrednici u rješavanju tog problema su predsjednik SPS-a Ivica Dačić i pojedini visoki dužnosnici DS-a.

Dačićev SPS i Tadićev DS bili su glavni partneri u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, u kojoj je bila i Dinkićeva stranka, no Dinkić je posljednjih godinu dana otvoreno kritizirao Tadića da je, uz funkciju predsjednika države, kao čelnik DS-a uzurpirao i premijersku dužnost.

Dačićev SPS je već prije, kao drugi partner u vladi, objavio kako ne prihvaća da novu vladu, uz Tadićev DS kao glavnog partnera SPS-a, čini samo Jovanovićev LDP, bez Dinkićeva URS-a jer, po Dačićevim riječima, SPS ne želi da vlada ovisi o Jovanovićevu LDP-u zbog stajališta te stranke o Kosovu i Republici Srpskoj.

Koalicija oko DS-a i koalicija oko SPS-a zajedno imaju 111 zastupničkih mjesta, a minimum za parlamentarnu većinu i formiranje vlade je 126 od ukupno 250. Za ostvarenje parlamentarne većine njima bi bio dovoljan LDP, koji je sa svojom koalicijom dobio 19 zastupničkih mjesta.

Dačićev SPS i Dinkićev URS u nedjelju su dogovorili zajednički nastup u nastavku pregovora o formiranju vlade te da će njih dvojica ubuduće zajedno sudjelovati u pregovorima s čelnicima Tadićev DS-a.

Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga s 44 zastupnička mandata, a s Dinkićevih 16 zajedno imaju 60 i postaju praktično nezaobilazni u novoj vladi, osim ako bi je, stvarajući tzv. veliku koaliciju, formirali DS sa 67 mandata i Srpska napredna stranka (SNS), koja je osvojila najviše - 73 mandata, što se ne isključuje kao mogućnost, ali se i dalje vrlo malo vjeruje u dogovor tih dviju stranaka.

Donedavne procjene bile su da će koalicije okupljene oko SPS-a i DS-a vjerojatno zajedno predvoditi novu vladu, a da će SNS ostati u oporbi, no nakon nedavnog izbora Nikolića za predsjednika države porasla je mogućnost da novu vladu predvodi SNS, koji je donedavno predvodio srbijanski predsjednik, i Dačićev SPS.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙