FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed Srba protiv kosovskih registarskih pločica

Autor: brad
PRIŠTINA, 15. lipnja 2012. (Hina) - Nekoliko stotina Srba iz svih mjesta na sjeveru Kosova prosvjedovalo je u petak protiv odluke kosovskih vlasti da se zabrani kretanje vozilima koje imaju pločice s oznakama kosovskih gradova, koje su izdane u Srbiji.

Sudionici prosvjeda Srba kolonama vozila došli su do graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak, na granici sa Srbijom, i uručili prosvjedno pismo predstavnicima EULEX-a i KFOR-a. Pismo je upućeno i misiji UNMIK i vlastima u Srbiji.

U pismo se EULEX i KFOR upozoravaju na poštivanje Rezolucije 1244 VS UN-a, statusnu neutralnost, poštovanje ljudskih prava po Europskoj konvenciji i dokumentima UN.

Od međunarodnih mirovnih misija na Kosovu Srbi sa sjevera Kosova traže poštivanje volje naroda o neprihvaćanju kosovskih institucija i traže da prekinu potporu nasilnoj integraciji sjevera Kosova u kosovske institucije.

Predstavnici lokalne samouprave zadržali su se desetak minuta u razgovoru s osobljem EULEX-a, nakon čega su okrenuli svoja vozila i vratili se nazad. Na vozilima su bili natpisi "Stop asimilaciji", "Imamo dokumente Republike Srbije, nećemo kosovske", "Poštujte Rezoluciju 1244".

Svi automobili koji su došli na Jarinje imali su pločice koje izdaje MUP Srbije s početnim slovima kosovskih gradova, a osim transparenata prosvjednici su nosili i zastave Republike Srbije.

Za to vrijeme bila je pojačana nazočnost pripadnika KFOR-a, a na samom prijelazu Jarinje bila je razvučena i bodljikava žica.

Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da građani sjevera Kosova žele na miran način poslati poruku međunarodnoj zajednici da imaju valjane dokumente koje izdaju nadležni organi Republike Srbije i da ne žele kosovske dokumente.

Protiv kosovskih registarskih pločica reagiraju i Srbi u pojedinim kosovskim sredinama južno od Ibra također tražeći da i dalje imaju registarske pločice koje izdaje MUP Srbije.

Kosovska vlada je donijela odluku prema kojoj je od početka lipnja na Kosovu zabranjena uporaba srpskih registarskih oznaka. Ta odluka je, prema tumačenju kosovskih i međunarodnih dužnosnika, rezultat dijaloga o slobodi kretanja koji su u Bruxellesu vodili predstavnici Beograda i Prištine.

(Hina) xbb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙