FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni uoči odluke Feda

Autor: neba
LONDON, 20. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon što su jučer cijene dionica dosegnule najviše razine u mjesec dana, a ulagači se nadaju nastavku Fedove poticajne monetarne politike.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.010 bodova, nakon što je jučer skočio 1,6 posto, dosegnuvši najvišu razinu u mjesec dana.

Frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku oko 0,1 posto, dok pariški CAC stagnira na jučerašnjim razinama.

Pažnja ulagača usmjerena je u američku središnju banku, čiji čelnici danas završavaju dvodnevnu sjednicu. Ulagači se nadaju da će Fed produžiti program prodaje kratkoročnih, a kupnje dugoročnih državnih obveznica, koji istječe krajem lipnja.

Na taj se način dugoročne kamatne stope nastoje održati na niskim razinama, što bi trebalo potaknuti rast američkog gospodarstva, koje u posljednje vrijeme slabi.

„Vjerojatnije je da će Fed produžiti program pod nazivom 'Operacija Twist', nego se odlučiti na mjere koje znače tiskanje svježeg novca ili na daljnje kvantitativno popuštanje monetarne politike. No, kako su dugoročne kamate izuzetno niske, ne očekujem da bi to značajnije utjecalo na gospodarstvo“, kaže Gerard Lane, analitičar u tvrtki Shore Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,1 posto, na 8.752 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙