FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade Slobodne Dalmacije

Autor: zjur
SPLIT, 18. lipnja 2012. (Hina) - Povodom 69. godišnjice dnevnoga lista Slobodne Dalmacije danas su u Galeriji umjetnina u Splitu dodijeljene nagrade Slobodne Dalmacije za 2012. godinu u području umjetnosti, znanosti i novinarstva, te posebne nagrade.

Nagradu za životno djelo "Emanuel Vidović" u području umjetnosti dobio je Matko Trebotić, dok su godišnju nagradu "Jure Kaštelan" dobili Dalibor Prančević, Robertina Tomić i Alemka Đivoje. Za područje znanosti nagradom za životno djelo "Frane Bulić" nagrađena je Vlasta Bonačić-Koutecky, a Davor Juretić je dobio godišnju nagradu "Kruno Prijatelj".

U području novinarstva nagradu za životno djelo "Joško Kulušić" je post mortem dobio Milorad Bibić Mosor, a godišnju nagradu "Miljenko Smoje" Ante Tomić. Dodijeljene su još i posebne nagrade za umjetnost i to Tomislavu Lerotiću i Gabrijeli Jonjić, te nagrada za znanost Nikoli Godinoviću.

"Vjerujem kako će Slobodna Dalmacija i ubuduće kao i do sada davati najbolje i biti glas juga na ponos ovoj regiji i državi", komentirao je današnju dodjelu nagrada direktor novinske kuće Miroslav Ivić.

Književnik i novinar Ante Tomić istaknuo je kako mu je posebno drago što je dobio nagradu od svoga bivšeg cimera Jakše Fiamenga, koji je bio predsjednik žirija za novinarstvo. "Ovo mi je skoro kao obiteljska stvar dobiti nešto u Slobodnoj Dalmaciji. Silno sam polaskan da se obitelj mene sjetila", rekao je Tomić.

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Krunoslav Kljaković je odgovarajući na pitanja novinara o trenutno teškom stanju u medijima kazao da je u Dalmaciji za to stanje kriva kriza, zbog koje se ljudi odriču mnogih stvari, pa na kraju i novina. "S druge strane su se pojavili elektronski mediji koji su vrlo brzi, koji obrade najnovije informacije u realnom vremenu, a onda tiskanim medijima preostaje da budu kompetentni. To je njihova budućnost. Ukoliko novinari i urednici budu pametni i obrazovani, te ukoliko budu mogli odgovoriti ljudima na sva važna pitanja te što se krije u pozadini neke vijesti, onda tiskani mediji imaju budućnost. Slobodna Dalmacija je upravo na tom tragu", kazao je Kljaković.

Novinarima je otkrio kako Slobodna Dalmacija i 24 sata jedini na tržištu posluju s dobitkom, a u interesu im je očuvati te rezultate i unaprijediti sadašnju razinu koju imaju.

Nagrada Slobodne Dalmacije se dodjeljuje od 1969. godine i to povodom Dana Slobodne Dalmacije 17. lipnja, kada je tiskan prvi broj lista na Mosoru 1943. O nagradama odlučuje autonomni žiri, posebno sastavljen za svako područje, a od 2002. godine nagrade se zovu po istaknutim umjetnicima, znanstvenicima i novinarima.

(Hina) xzjur ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙