FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 7. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Elvis Presley, preminuli kralj rock'n'rolla, virtualno će uskrsnuti poput holograma pokojnog repera Tupaca Shakura, objavila je u četvrtak produkcijska kuća Digital Domain Media Group. Američki pjevač, koji je umro 1977. u 42. godini života, virtualno će nastupiti zahvaljujući toj produkcijskoj tvrtki koja je 90.000 obožavatelja oduševila vrlo uvjerljivim digitalnim oživljavanjem Tupaca na glazbenom festivalo Coachella Valley u travnju. Digital Domain najavila je da će Elvisa "oživjeti" u emisijama uživo, na televiziji i na internetu, u suradnji s Elvis Presley Enterprises, tvrtkom koja posjeduje izvođačka prava. Digital Domain specijalizirana je tvrtka za izradu kompjutorski generiranih ljudskih likova i surađivala je na filmovima poput "X-Men", "TRON:Legacy" i "Neobična priča o Benjaminu Buttonu".

NEW YORK - Nenadmašni majstor znanstvene fantastike, američki pisac Ray Bradbury, čija su lirske vizije budućnosti odražavale i optimizam i tjeskobu poratne Amerike, umro je u utorak u svom domu u južnoj Kaliforniji u 91. godini, objavio je New York Times. Bradbury, autor "Marsijanskih kronika", "Fahrenheita 451", "Ilustriranog muškarca" i "Sunčevih zlatnih jabuka", prodao je osam milijuna primjeraka svojih knjiga na 36 jezika. Po mnogim kritičarima, Bradbury je najzaslužniji što je znanstvena fantastika ušla u literarnu srednju struju. Njegovo se ime nalazilo na vrhu svih ljestvica najvažnijih SF pisaca 20. stoljeća, uz Isaaca Asimova, Arthura C. Clarkea, Roberta A. Heinleina i Stanislawa Lema. Iako nikada nije dobio Pulitzerovu nagradu, Bradbury je 2007. dobio posebno Pulitzerovo priznanje za "uglednu, bogatu i vrlo utjecajnu karijeru nenadmašnog autora znanstvene fantastike".

MADRID - Vječnom kandidatu za Nobelovu nagradu, američkom književniku Philipu Rothu dodijeljena je u srijedu ugledna španjolska nagrada Principe de Asturias za djela koja nude "potpuni pogled na suvremenu stvarnost". Roth svojim djelom, likovima, činjenicama i zapletima "stvara potpun pogled na suvremenu stvarnost koja se razvija između razuma i osjećaja, kao znak vremena i bijede sadašnjice", ističe se u objašnjenju žirija. Philipa Rotha, koji se rodio u Newarku 19. ožujka 1933., "smatraju najreprezentativnijim piscem takozvane židovske škole američke književnosti", napomenula je Zaklada Principe de Asturias koja dodjeljuje nagradu. Najpoznatija su mu djela "Goodbye Columbus" iz 1959., "Portnoyeva boljka", "Zavjera protiv Amerike" te "Nemeza". Godine 1997. dobiva Pulitzerovu nagradu za "Američku pastoralu".

PEKING - Veliki kineski zid dva i pol puta je duži nego što se dosad pretpostavljalo. Kineska državna uprava za kulturno nasljeđe (SACH) objavila je da je na temelju opsežnih istraživanja utvrđeno da je ukupna dužina Velikog kineskog zida 21.196 kilometara. SACH je prije pet godina u suradnji s državnim uredom za kartografiju počeo istraživanje o ukupnoj dužini kineskog zida. Nakon godinu dana rada objavljeni su privremeni podaci kojima je zid produžen na 8851 kilometar, odnosno na oko dvije tisuće km više nego što se ranije znalo. Po završetku istraživanja utvrđeno je da se zid proteže kroz 15 kineskih pokrajina i autonomnih regija, a da mu je dužina čak 21.196 kilometara. U dužinu je uključena ne samo zidana fortifikacija nego i druge obrambene građevine, rovovi i prirodne barijere. Veliki kineski zid počeo se graditi prije više od 2200 godina kao zaštita od stranih osvajača, a kasnije su ga vladarske dinastije nekoliko puta širile i jačale. Danas je samo 8,2 posto originalnog zida ostalo netaknuto, a ostatak je u lošem stanju, objavila je Xinhua. Veliki kineski zid od 1987. nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a.

LONDON - Zdravstveno stanje princa Philipa, supruga kraljice Elizabete II., znatno se popravilo, nakon što je u ponedjeljak primljen u bolnicu na liječenje upale mjehura. "Zdravstveno stanje vojvode od Edinburgha znatno se popravilo od dolaska u bolnicu", navela je kraljevska palača u priopćenju i dodala da se liječenje infekcije nastavlja antibioticima. Princ bi trebao još nekoliko dana ostati u bolnici, dodala je Buckinghamska palača uz napomenu da je princ dobrog raspoloženja. Philip, koji će u nedjelju napuniti 91. godinu, zbog upale mjehura primljen je u londonsku bolnicu kralja Edvarda VII. u ponedjeljak poslijepodne, trećeg i predzadnjeg dana proslave 60. obljetnice vladavine njegove supruge.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙