FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana radionica za mlade u okviru EU-projekta "Iz doma na svoje"

Autor: mpuk
ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Kako bi se mladi iz sustava socijalne skrbi što prije aktivno uključili na tržište rada Otvorena medijska grupacija organizirala je danas u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu radionicu "Informativni program za zapošljavanje" tijekom kojeg su mladi dobili priliku upoznati se i razgovarati s vodećim hrvatskim menadžerima.

Informativni razgovori za posao, u kojem je sudjelovalo oko tridesetak mladih iz domova, organizirani su u sklopu europskog projekta "Iz doma na svoje" kojeg sufinancira Europska komisija i koji se osim u Hrvatskoj provodi još u Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

Tridesetak mladih iz domova dobilo je tako danas priliku proći simulaciju prvog razgovora za posao s menadžerima iz Kauflanda, Kozma, Sunce Koncerna, L'Oreal Adria, Urban media, Bluesunhotela, HBOR-a, Coca Cola Hellenica, Alter Arsa, Cinestara, Ugostiteljskog objekta Carpe diem i Udruženja ugostitelja Zagreb.

Mladi su također pohranili svoje životopise u bazi podataka na internetskoj platformi www.fromfostertoprosper.com, posebno dizajniranoj za traženje posla mladih koji izlaze iz sustava socijalne skrbi.

"Svake godine iz sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj izlazi oko 200 mladih, od kojih neki nastave studirati, dok je drugima jedina prava pomoć omogućiti da što lakše pronađu posao", kazala je Jasna Čurković Kelava, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih, pozvavši poslodavce da im pruže šansu.

U projektu EU-a sudjeluje i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji provodi program pomoći mladima kroz profesionalno usmjeravanje, stručno usavršavanje, javne radove, ali i potporu poslodavcima koji zaposle mlade iz sustava socijalne skrbi.

"Uključivanje mladih iz sustava socijalne skrbi u ove mjere nije uvjetovano određenim rokom prijave na Zavodu, dok potpore poslodavcima iznose 50 posto bruto plaće na rok od 12 mjeseci", kazala je rukovoditeljica Odjela posredovanja i aktivne politike zapošljavanja HZZ-a Kristina Alerić.

Dodala je tako da je za zapošljavanje radnika sa srednjoškolskim obrazovanjem moguće dobiti poticaj do 29.540 kuna, a za one s visokoškolskim obrazovanjem do 36.360 kuna, s tim da je ta potpora manja ako je riječ o velikim poslodavcima.

U Hrvatskoj postoji 14 državnih dječjih domova, šest domova nevladinih organizacija i dva SOS dječja sela u kojima je ukupno smješteno 1.368 djece. U udomiteljskim obiteljima, njih 1.307, smješteno je pak oko 2.000 djece.

(Hina) xmpv yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙