FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Falklandi 2013. organiziraju referendum o samoodređenju

Autor: mtro
LONDON, 12. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Nakon višemjesečnih napetosti englesko-argentinskih odnosa, vlasti Falkandskih otoka su u utorak najavile organiziranje referenduma o samoodređenju 2013. kako bi potvrdili pripadnost engleskoj kruni, a Argentini osporili suverenitet nad otocima.

"Ne želimo da otocima vlada Buenos Aires", prema priopćenju predsjednika mjesne parlamentarne skupštine Gavina Shorta.

On je objasnio je da su oni uz podršku britanske vlade odlučili organizirati referendum o Falklandima, koje Argentinci nazivaju Malvinima, kako bi uklonili svaku sumnju i potvrdili želju da ostanu prekomorski teritorij Ujedinjenog kraljevstva s autonomnom vladom.

Referendum će biti organiziran u prvoj polovici 2013. i otvoren za sve neovisne međunarodne promatrače. Gavin Short je najavio referendum u jeku obilježavanja 30. godišnjice rata 1982. godine između Britanije i Argentine u kojem je poginulo više od 900 osoba.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez planira inzistirati na argentinskom suverenitetu nad Falklandima na sastanku UN-ovog odbora o dekolonizaciji koji će se održati u četvrtak u New Yorku.

Short se nada da će referendum pomoći da građani Falklanda "pošalju snažnu poruku svijetu" o njihovoj želji da zadrže veze s Londonom. Britanski premijer David Cameron izjavio je da će Velika Britanija poštovati svaku odluku koju otočani donesu na referendumu i isto tražio od Argentine.

Argentina tvrdi da je Britanija ilegalno okupirala otoke, a Britanija optužuje Argentinu da ne poštuje volju 3.000 stanovnika Falklandskih otoka.

(Hina) xtm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙