FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran želi graditi nuklearnu podmornicu

Autor: vrad
TEHERAN, 12. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Iran je u utorak izvijestio da je "počeo pripreme" za gradnju podmornice na nuklearni pogon, dan prije veoma važnih pregovora sa svjetskim velesilama o njegovu spornom nuklearnom programu.

"Počeli smo pripreme za projektiranje i gradnju podmornice na nuklearni pogon", rekao je admiral Abas Zamini, zamjenik zapovjednika mornarice za tehnička pitanja, a prenijela je agencija Fars.

"Svaka zemlja ima pravo koristiti nuklearnu tehnologiju u civilne svrhe, pa i za pogon svojih brodova", dodao je istaknuvši da iranskoj mornarici ta tehnologija "treba" za "vođenje operacija dugog dometa".

Nije naveo nikakve druge pojedinosti.

Trenutačno je samo pet zemalja u svijetu sposobno graditi nuklearne podmornice koje ujedinjuju najnovija tehnološka dostignuća na više područja, a to su Sjedinjene Države, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina.

Iran svako malo objavljuje provokativne informacije o svojim tehnološkim i vojnim kapacitetima koje uglavnom izazivaju sumnjičavost zapadnih stručnjaka.

Ova vijest dolazi u času kada Iran i velesile počinju teške pregovore o iranskom nuklearnom programu, za koji Zapad sumnja da ima vojnu svrhu, što Teheran opetovano niječe.

Iran i skupina "5+1" (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) trebaju se sastati 18. i 19. lipnja u Moskvi na važnom skupu u vezi s tim pitanjem.

(Hina) xvrad yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙