FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael poništio dozvolu boravka 250.000 Palestinaca

Autor: vrad
JERUZALEM, 12. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Izrael je poništio pravo boravka četvrt milijuna Palestinaca od početka okupacije 1967. do uspostave Palestinske samouprave 1994., po izraelskim vojnim podacima objavljenim u utorak.

U pismu od 10. lipnja, kao odgovoru na upit izraelske nevladine organizacije Hamoked (Središte za obranu prava pojedinaca), u koje je dobila uvid agencija France Presse, izraelska vojska navodi da je pravo boravka ukinuto za više od 140.000 Palestinaca na Zapadnoj obali - broj objavljen u svibnju 2011. na temelju dokumenata ministarstva pravosuđa s kojih je skinuta oznaka tajnosti - i više od 100.000 u Gazi.

Za donošenje tih odluka postoji više razloga, kao što su nesudjelovanje u popisu stanovništva i dulji boravak u inozemstvu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava ističu da mnogi Palestinci nisu primili nikakvu službenu obavijest o postupku produljenja boravišne dozvole, već su nakon povratka sa studija ili rada u inozemstvu samo otkrili da su izgubili status.

"Očito je da okupacijska sila krši zakon time što smanjuje broj lokalnog stanovništva poništavajući mu boravišne dozvole, ponajprije upravnim postupkom", rekao je tajnik Hamokeda za pravna pitanja Ido Blum.

Nakon 1994. neki su Palestinci ponovo stekli svoje pravo, 12.000 po izraelskim statistikama, budući da takva politika više nije bila na snazi na Zapadnoj obali i u Gazi.

No ona se i dalje primjenjuje za stanovnike istočnog Jeruzalema koji je Izrael okupirao i pripojio. Palestinski stanovnici koji imaju status stalnog stanovnika i posjeduju izraelsku osobnu iskaznicu, za razliku od stanovnika Zapadne obale, gube pravo povratka ako više od sedam godina borave u inozemstvu.

(Hina) xvrad yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙