FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu ocijenio njemačke podmornice "veoma važnima"

Autor: vrad
BERLIN, 4. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Izraelski premijer Benjamin Netanyhau istaknuo je u njemačkom tisku od utorka da su za Izrael veoma važne podmornice kupljene u Njemačkoj koje bi, po pisanju Der Spiegela, mogle nositi nuklearne bojne glave.

"Prodajom nove podmornice Njemačka je pokazala da je sigurnost Izraela za nju važna", rekao je Netanyahu u intervjuu za dnevnik Bild, čiji su dijelovi na njemačkom objavljeni u ponedjeljak navečer.

"To je važan doprinos našoj nacionalnoj sigurnosti", dodao je.

"Veliki je uspjeh izraelske države da se sami možemo braniti od svake prijetnje", rekao je premijer.

U dijelovima intervjua objavljenim u ponedjeljak navečer ne govori se o nuklearnoj opremi tih podmornica.

Njemački časopis Der Spiegel ustvrdio je u broju od ponedjeljka da Izrael oprema njemačke podmornice krstarećim raketama s nuklearnim bojnim glavama.

Berlin je uporno nijekao da bi te podmornice mogle biti dio izraelskog nuklearnog arsenala. No, po istom izvoru, bivši visoki dužosnici u njemačkom ministarstvu obrane izjavili su da je vlada ustvari uvijek mislila da jurišne podmornice klase Dolphin Izrael oprema atomskim streljivom.

Socijaldemokratska oporba u Njemačkoj zatražila je objašnjenje od vlade Angele Merkel.

Glasnogovornik kancelarkina ureda Steffen Seibert nije opovrgnuo informaciju, kazavši samo da vlada ne sudjeluje u "nagađanjima" o "naknadnom opremanju" tih podmornica.

Njemačka je već isporučila tri podmornice a još tri treba isporučiti do 2017.

Izrael koji nije potpisnik ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP) nikada nije ni potvrdio ni demantirao da posjeduje nuklearno oružje i takvu politiku službeno naziva "namjerno neodređenom".

Židovska država uglavnom se smatra jedinom nuklearnom silom u regiji.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙