FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci se izborili za bolje uvjete u zatvorima

Autor: vkla
RAMALLAH, 15. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Suprotstaviti se Izraelu nenasiljem može polučiti ohrabrujuće rezultate, izjavili su u utorak Palestinci nakon što je štrajk glađu zatvorenika urodio ustupcima izraelske strane.

Dogovor o prekidu jednomjesečnog štrajka glađu, na koji je u ponedjeljak pristalo oko 1.600 palestinskih zatvorenika, sklopljen je uoči Dana nakbe (Dan katastrofe) kojim Palestinci obilježavaju proglašenje izraelske države 15. svibnja 1948., nakon čega je 700.000 Palestinaca napustilo ili je bilo primorano napustiti svoje domove.

Dvojica palestinskih zatvorenika gladovala su čak 77 dana, izazvavši bojazan izraelske strane od negativnih odjeka ukoliko umru. Prema dogovoru kojem je kumovao Egipat, Izrael je pristao ukinuti samicu za 19 Palestinaca i ukinuti zabranu posjeta obitelji i rođaka koji žive u Pojasu Gaze, području pod kontrolom Hamasa.

Izrael je također pristao osloboditi zatvorenike zatočene bez suđenja šest ili više mjeseci, prema odredbi o tzv. "administrativnom pritvoru".

"Nadam se da će ovaj potez Izraela pridonijeti izgradnji povjerenja između dviju strana i promicanju mira", kazao je Mark Regev, glasnogovornik premijera Benjamina Netanyahua.

"Lekcija koju smo ovdje naučili je da otpor, jedinstvo i solidarnost mogu pomoći političkom pokretu", zaključio je politički analitičar Hani Al-Masri.

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙