FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedovalo stotinjak radnika propalih zadarskih tvrtki

Autor: barn
ZADAR, 12. lipnja 2012. (Hina) - Stotinjak radnika propalih zadarskih tvrtki te onih u stečaju, prosvjedovalo je danas u Zadru u organizaciji zadarske podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Ispred zadarskog Trgovačkog suda okupili su se bivši radnici 50-ak propalih tvornica i tvrtki nekadašnjih 'velikana' zadarskog i dalmatinskoga gospodarstva - Bagata, SAS-a, Jugoplastike, GP Jadrana, Dalme i drugih.

Poručili su Vladi da što prije počne s politikom poticanja privatnog poduzetništva kako bi se otvorila nova radna mjesta. Također su zatražili da se konačno isplate zaostale plaće, otpremnine, dionice i sve ono što je izgubljeno u pretvorbi i privatizaciji kao i da se zaštite postojeća prava iz kolektivnih ugovora.

"Prije dvije godine s nama ste potpisivali peticiju za zaštitu radničkih prava, a sada ista ta prava dokidate. Radnici, ribari, seljaci i umirovljenici su vas izabrali, doveli smo vas na vlast da se brinete o nama, a ne o krupnom kapitalu", poručio je Vladi Matko Perica, zamjenik povjerenika SSSH u Zadru. Još jednom apeliramo da se Vlada počne brinuti o nama, kazao je.

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija zatražio je izmjene Stečajnog zakona za kojega je rekao koji bi trebao biti učinkovitiji tako da otvara radna mjesta, umjesto da ih zatvara.

"Ne smiju se odgoditi slučajevi, kao nedavno u splitskom Dalmacijavinu ili sada u kaljskoj Nauta Lamjani, da tvrtke idu u stečaj na način da se nepovratno gube radna mjesta. Ako se stečaj i dogodi, mora biti novi početak i za tvrtku i za radnike, zato moramo aktualni zakon promijeniti", kazao je Uranija.

"Imperativ je pokretanje privatnoga poduzetništva kako bi se ovim ljudima omogućila nova radna mjesta, i to bez odgode", rekao je Uranija te najavio skoro pokretanje revizije pojedinih postupaka privatizacije u Zadru.

(Hina) xbarn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙