Prijedlog izmjena od 1. lipnja nalazi se na web stranicama Ministarstva, a glavni cilj izmjena je, kako ističu, olakšati i pojednostaviti poslovanje u ugostiteljstvu i turizmu, izmijeniti odredbe koje su se u praksi pokazale složenijima te omogućiti kvalitetnije obavljanje djelatnosti.
Osnovne izmjene odnose se na definiranje pizze kao jednostavnog jela, a u prijedlozima se dodaje i mogućnost korištenja komercijalnog naziva restorana - banket/restoran za restoran za održavanje svečanosti i sličnih povremenih događanja za veći broj gostiju.
Izjednačuju se i uvjeti za ugostiteljski objekt na plovnom i plutajućem objektu, uz mogućnosti odgovarajućeg odstupanja od propisanih minimalnih uvjeta u pogledu visine te se uređuje što se smatra prostorijom za usluživanje kod ugostiteljskih objekata za caffe bar unutar prostora trgovačkog centra i sl.
Izmjene se odnose i na mogućnost da se i u objektu jednostavnih usluga na klupi, kao i u objektu jednostavnih usluga na kolicima (ili sličnim napravama), pripremaju i uslužuju napici, odnosno uslužuje sladoled.
Svi zainteresirani svoje mišljenje ili primjedbe mogu poslati na elektroničku adresu savjetovanje@mint.hr, a iz Ministarstva napominju kako je javno savjetovanje u skladu s Vladinim Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.
Uz to, iz Ministarstva podsjećaju da se svi zainteresirani građani do 1. kolovoza mogu uključiti i u izradu glavnog plana i strategije razvoja hrvatskog turizma koju priprema Institut za turizam.