FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka središnja banka podigla prognozu rasta za njemačko gospodarstvo

Autor: vmom
BERLIN, 8. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Njemačka središnja banka podigla je u petak prognozu rasta njemačkog gospodarstva za 2012. na jedan posto, a među razlozima poboljšane prognoze navodi globalni rast, jačanje domaće potražnje zahvaljujući dobrom stanju tržišta rada i povoljne uvjete financiranja.

Prognoza rasta poboljšana je tako u odnosu na prethodne bančine projekcije iz prosinca kojima je za ovu godinu predviđan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,6 posto.

U najnovijim prognozama Bundesbank sada za iduću godinu prognozira stopu rasta od 1,6 posto, čime je ona blago snižena u usporedbi s ranije procjenjenim rastom od 1,8 posto.

Njemačko gospodarstvo u prvom se tromjesečju vratilo zdravom rastu, nakon posustajanja pri kraju prošle godine. Njemački troškovi zaduživanja ujedno su oštro smanjeni budući da ulagači u uvjetima dužničke krize u eurozoni traže utočište u sigurnim ulaganjima kakva su njemačke državne obveznice.

U Bundesbanku ipak upozoravaju da su njihove prognoze prožete izuzetno velikom neizvjesnošću i rizikom s obzirom na dužničku krizu u eurozoni i potencijalno usporavanje rasta gospodarstava izvan Europe.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙