FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki prihodi od turizma pali u prvom tromjesečju za 15 posto

Autor: mpuk
ATENA, 25. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Grčku je u prvom tromjesečju posjetilo manje njemačkih, britanskih i ruskih turista, što je dovelo do pada prihoda od turizma za 15,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, priopćila je u petak grčka središnja banka.

Ukupni su prihodi u turizmu u razdoblju od siječnja do kraja ožujka iznosili 396 milijuna eura, pokazuju bančini podaci. Pritom su turisti u prosjeku trošili 405 eura po putovanju, 3,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Pad je prigušio nade u jaku ovogodišnju turističku sezonu, koja bi pomogla gospodarstvu pogođenom petogodišnjom recesijom i rekordnom nezaposlenošću.

Turizam je ključni sektor grčkog gospodarstva i na njega otpada petina grčkog bruto domaćeg proizvoda, vrijednog 215 milijardi eura. U 2011. pomogao je smanjiti grčki proračunski manjak na 9,8 posto BDP-a.

Grčka središnja banka priopćila je da su prihodi od ruskih i njemačkih posjetitelja pali za 41 odnosno 7,9 posto, dok su oni od britanskih putnika smanjeni za 11 posto.

„Podaci potvrđuju da će ovo biti teška godina za turistički sektor. Recesija u eurozoni i visoka neizvjesnost u Grčkoj imaju negativan utjecaj", rekao je ekonomist središnje banke Nikos Magginas.

"Taj će se trend vjerojatno pogoršati u drugom tromjesečju, tako da su nade u stabilizaciju pomaknute za razdoblje nakon srpnja", rekao je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙