FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba za jače napade, Clinton za odlazak Assada

Autor: bcav
AMMAN/ISTANBUL, 7. lipnja 2012. (Hina) - Sirijsko nacionalno vijeće, glavna sirijska oporbena skupina, pozvala je u četvrtak na jačanje napada protiv snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Assadu, nakon masakra u provinciji Hama u kojem je ubijeno 80 civila, a 30 ih se smatra nestalima.

U rijetkom pozivu na izravnu vojnu akciju, vijeće u priopćenju navodi da bi pobunjenici pod okriljem Slobodne sirijske vojske trebali "pojačati akcije" kako bi pomogli civilima "koji su u okruženju i izloženi napadima u Hami, Latakiji i Homsu".

Provladina milicija i snage sigurnosti ubili su u srijedu najmanje 78 sunitskih muškaraca, žena i djece u selu Mazaraat ak-Qabeer. Neki su na smrt su izbodeni, a najmanje 12 tijela je spaljeno, kažu aktivisti koji tvrde da je među žrtvama najmanje 40 žena i djece.

Istovremeno, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je na sastanku sa zapadnim i arapskim kolegama u Istanbulu da svaka tranzicija u Siriji mora uključivati odlazak s vlasti predsjednika Assada.

Govoreći novinarima nakon sastanka skupine "Prijatelji Sirije", američki dužnosnik prenio je i kako je Clinton rekla da tranzicija mora uključiti reprezentativnu prijelaznu vladu koja bi zemlju vodila do slobodnih i poštenih izbora.

Domaćin sastanka Turska priopćila je da su ministri i visoki dužnosnici iz 15 zemalja i EU-a dogovorili osnivanje "koordinacijske skupine" za pružanje potpore sirijskoj oporbi.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙