FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maras s kastavskim gospodarstvenicima

Autor: hsup
KASTAV, 6. lipnja 2012. (Hina) - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je s kastavskim gospodarstvenicima razgovarao o njihovu radu i planovima te predstavio vladine planove u idućem razdoblju, posebice u poticanju poduzetništva.

Uskoro kreću investicije u području energetike, infrastrukture i vodoprivrede, gdje bi mnogi poduzetnici trebali naći posla, rekao je Maras dodavši da su za poduzetnike osigurana kreditna sredstva.

Država je spremna podijeliti rizik poslovanja s poduzetnicima i kroz izvore financiranja, koji su povoljniji od klasičnih komercijalnih izvora putem banaka, i uz jamstva koja im država daje da s manje rizika uđu u posao, kazao je.

Govoreći o najavljenim promjenama na čelu Hrvatske narodne banke, Maras je rekao da "možda dio gospodarstvenika želi da tečaj bude nešto nepovoljniji", ali i da bi "od promjene tečaja bilo više štete nego koristi".

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović naveo je da u tom gradu, koji ima oko 10,5 tisuća stanovnika, djeluje oko 530 trgovačkih društava i 230 obrta. U prva tri mjeseca ove godine ostvaren je ukupni izvoz od oko 216 milijuna kuna, a uvoz od oko 29 milijuna kuna. U Kastvu nema prireza, a razvoj se među ostalim temelji na razvoju radne zone Žegoti, u kojoj već posluju mnoge tvrtke, kazao je.

Komentirajući te podatke, Maras je ocijenio kako je, po njima, poduzetnička aktivnost u Kastvu vrlo visoka, triput veća nego što je u prosjeku u Hrvatskoj.

Poduzetnike je zanimalo što je s unutarnjim dugom i najavama o rješavanju problema neplaćanja u zakonskom roku.

Maras je najavio da će novi zakon o novčanom poslovanju vjerojatno biti na sljedećoj vladinoj sjednici. I sada postoje rokovi plaćanja, ali ih se ne poštuje te treba propisati učinkovitu primjenu zakona, kazao je i dodao da će rok plaćanja biti 45 dana, iznimno 60 dana te da se više neće dopustiti da se potraživanja ne naplaćuju.

U razgovoru s ministrom rečeno je uz ostalo i kako će radnicima brodogradilišta Kraljevica, koje ide u stečaj, biti isplaćene otpremnine mimo stečajnog zakona, a nitko se ne brine o obrtnicima i njihovim radnicima, koji su radili u brodogradilištu. U tom je slučaju riječ o naplati iz stečajne mase, kazao je Maras i dodao kako vjerovnici u EU uspijevaju u stečaju naplatiti triput više nego oni u Hrvatskoj i to se mora mijenjati.

(Hina) xhsup ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙