FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Franšizni forum: za potpore za franšizno poslovanje stiglo 70 zahtjeva

Autor: tmis
ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Ministarstvo poduzetništva i obrta zaprimilo je 70 zahtjeva za potpore u pilot projektu franšizno poslovanje za kojeg su predviđene potpore u ukupnom iznosu od milijun kuna, a to je i prvi put u Hrvatskoj da neko ministarstvo daje potpore za tu vrstu poduzetništva, istaknuto je na današnjem 7. međunarodnom franšiznom forumu u Zagrebu.

Forum su organizirali Hrvatska udruga za franšizno poslovanje i Veleučilište Vern, a uz hrvatske davatelje i primatelje franšiza i studente okupio je i predstavnike franšiznih udruga iz Slovenije i Makedonije.

Za franšiznim poslovanjem u Hrvatskoj i regiji ima dosta zanimanja, ali nedostaje informacija, edukacije, zakonske regulative i kreditnih programa, ističu predstavnici franšiznih udruga.

U okviru foruma održan je i okrugli stol "Franšiznim poslovanjem do stvaranja novih radnih mjesta i stjecanja iskustava", a na tom je okruglom stolu stručna suradnica iz Ministarstva poduzetništva i obrta Adela Renko najavila da iduće godine planiraju smanjiti papirologiju za predavanje zahtjeva za potpore.

To će biti moguće jer će se Ministarstvo informatički povezati sa svim drugim relevantnim institucijama, ali franšizno poslovanje ipak neće imati posebnu kategoriju, jer se ti poduzetnici, kako je kazala, mogu prijavljivati i za sve druge potpore iz programa "Poduzetnički impuls".

Predsjednica hrvatske franšizne udruge Ljiljana Kukec kazala je da oko 170 domaćih i stranih franšiza u Hrvatskoj, koji zapošljavaju oko 17 tisuća ljudi, nije zanemariv segment te da bi ga trebalo bolje zakonski regulirati, jer bi tada i banke imale više sluha za kreditiranje takvog poduzetništva.

Smatra i da bi trebalo što prije istraživanjem utvrditi broj i strukturu franšiza u Hrvatskoj jer sada su to sve procjene, a nakon toga napraviti i registar franšiza što bi pomoglo sagledavanju stanja i razvoju.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙