FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB zadržala kamatne stope na jedan posto, podsjetila na odgovornost vlada za rješavanje krize

Autor: vmom
FRANKFURT, 6. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka poručila je vladama eurozone da je rješavaje dužničke krize njihova odgovornost, otklonivši očekivanja da bi u dogledno vrijeme mogla poduzeti određene mjere usprkos ocjeni o sve većoj opasnosti po gospodarstvo eurozone.

Nakon što je ECB odlučio zadržati postojeće kamatne stope u visini jedan posto, njegov čelnik Mario Draghi na tiskovnoj je konferenciji minimizirao izglede za treći krug 3-godišnjih jeftinih zajmova, a ustvrdio je i da nije ispravno da monetarna politika popunjava vakuum po pitanju mjera koje su u nadležnosti drugih.

Predah koji je ECB omogućio početkom godine injekcijom ukupno 1.000 milijardi eura u bankovni sustav došao je kraju i troškovi zaduživanja posrnulih zemalja kao što je Španjolska ponovno su oštro porasli.

"Pitanje je bi li takve operacije uopće polučile željeni rezultat. Neki od tih problema u eurozoni nemaju nikakve veze s monetarnom politikom i mislim da ne bi bilo ispravno da monetarna politika nadoknađuje ono što su drugi propustili učiniti", upozorio je Draghi.

Napomenuo je da je odluka o kamatnim stopama donesena velikom većinom, što navodi na zaključak da nije donesena jednoglasno. Dodao je da je nekoliko članova bančinog vijeća, premda ne mnogo njih, bilo za smanjenje kamatnih stopa.

Unatoč rastućim rizicima za gospodarstvo eurozone ECB nije izmijenio prognoze. U ovoj godini tako i dalje očekuju rast od minus 0,5 do plus 0,3 posto, dok bi se inflacija trebala zadržati iznad dva posto.

"Povećani su rizici za sniženje gospodarskih prognozi za eurozonu, poglavito zbog daljnjeg jačanja napetosti na nekoliko financijskih tržišta u eurozoni i zbog mogućeg širenja problema na realno gospodarstvo eurozone", kazao je Draghi.

Ujedno je izrazio zadovoljstvo naporima čelnika EU-a, koji su snažno uznemireni španjolskom bankovnom krizom pa su počeli razmatrati uspostavu jedne vrste gospodarske unije, kao i hitnije mjere pomoći Madridu.

"Upravno vijeće iskazuje veliko zadovoljstvo odlukom čelnika na zadnjem sastanku Europskog vijeća da se intenzivnije promišlja o dugoročnoj vizijia ekonomske i monetarne unije", kazao je Draghi. "Upravno vijeće to smatra vrlo važnim korakom"

ECB će nastaviti podmirivati potrebe banaka za likvidnošću u sklopu operacija refinanciranja barem do 15. siječnja iduće godine, kazao je Draghi.

"Danas smo odlučili nastaviti s glavnim operacijama refinanciranja putem aukcija uz fiksnu kamatnu stopu dok god je potrebno, a najkasnije do sredine siječnja iduće godine", kazao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙