FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivano snažan pad njemačke industrijske proizvodnje u travnju

Autor: mkuz
BERLIN, 6. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Njemačka industrijska proizvodnja pala je u travnju za neočekivano oštrih 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su u srijedu službeni podaci, odašiljući pesimističan signal o otpornosti najvećeg europskog gospodarstva na dužničku krizu u eurozoni.

U ožujku proizvodnja je na mjesečnoj razini porasla za revidiranih 2,2 posto. Prvotno su u ministarstvu gospodarstva procijenili rast na 2,8 posto.

Najveći je pad u travnju zabilježen u kategoriji robe široke potrošnje, čija se proizvodnja smanjila za 3,7 posto, te u kategoriji kapitalnih dobara, u kojoj je zabilježen pad proizvodnje za 3,6 posto, izvijestilo je ministarstvo.

Industrijska je proizvodnja i dalje "vrlo snažna", ocjenjuju u ministarstvu. Među razlozima pada izdvajaju činjenicu da je 30. travnja, dan prije Međunarodnog praznika rada, ove godine 'pao' u ponedjeljak te su mnogi odlučili spojiti praznik s vikendom.

Carsten Brzeski iz bruxellskog ING-a nije toliko optimističan. "Jasno je da imunitet njemačkog gospodarstva na dužničku krizu u eurozoni slabi", zaključio je, podsjećajući na pad industrijskih narudžbi i nedavno slabljenje poslovnog raspoloženja.

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u travnju pala za 0,7 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u ožujku.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙