FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu indeksi gotovo nepromijenjeni

Autor: neba
NEW YORK, 5. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon oštrog pada prošloga tjedna, jer su ulagači oprezni zbog europske dužničke krize i usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks skliznuo je 0,14 posto, na 12.101 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 1.278 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 2.760 bodova.

Nakon što su u petak cijene dionica potonule više od 2,2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u ovoj godini, tržište se na početku ovoga tjedna smirilo.

Jučer nije bilo novih negativnih vijesti koje bi potaknule daljnji pad cijena, no nije bilo ni razloga za kupnju dionica.

Zbog naznaka slabosti najvećih svjetskih gospodarstava i produbljivanja dužničke krize u eurozoni ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, kao što su dionice i sirovine, pa ulažu u sigurnije državne obveznice.

Osim strahovanja da će Grčka izaći iz eurozone i da će Španjolska morati zatražiti međunarodnu pomoć kako bi riješila financijske probleme, ulagače posljednjih tjedana zabrinjava i slabost američkog gospodarstva.

U petak su razočarali podaci da je u SAD-u u svibnju otvoreno samo 69.000 novih radnih mjesta, najmanje u ovoj godini i znatno manje nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta američkog gospodarstva izazvalo je jučer pad cijena dionica u industrijskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora oslabio 1 posto.

Otprilike toliko pale su i cijene dionica u financijskom sektoru, koji je već tjednima pod pritiskom zbog širenja dužničke krize, dok europski dužnosnici pokušavaju dogovoriti nove načine suzbijanja financijskih problema.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Frankfurtski DAX pao je 1,19 posto, na 5.978 bodova, dok je pariški CAC ojačao 0,14 posto, na 2.954 boda. Na Londonskoj se burzi nije radilo zbog obilježavanja 60 godina vladavine kraljice Elizabete II.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙