FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protuteroristički forum u četvrtak u Istanbulu

Autor: mtro
ISTANBUL, 5. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Predstavnici tridesetak zemlja, među njima i američka državna tajnica Hillary Clinton, razmatrat će načine borbe protiv terorizma na globalnoj razini u četvrtak i petak na forumu u Istanbulu na kojem će se također analizirati stanje u Siriji te nuklearni program Irana, dvjema Turskoj susjednih zemalja.

Forum borbe protiv terorizma inicijativa je pokrenuta lani u sklopu Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a njime supredsjedaju Sjedinjene Države.

Američka državna tajnica Clinton sudjelovat će uglavnom u političkom radu prvoga dana skupa organiziranog na razini ministara vanjskih poslova, a Europsku uniju predstavljat će visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

U četvrtak će Ashton sudjelovati na sastanku Turska-EU, a Clinton i njezin turski kolega Ahmet Davutoglu održati konferenciju za novinare nakon čega će Clinton otputovati u Skandinaviju te turneju nastaviti po zemljama Kavkaza.

Osim jačanja protuterorističke borbe, teme skupa bit će stanje u Siriji te iranski nuklearni program, rekao je turski diplomat.

Turska traži tješnju suradnju protiv financijskih i političkih ogranaka Radničke stranke Kurdistana (PKK), dok SAD inzistira na nastavku borbe protiv al-Kaide, rekao je taj turski izvor za AFP.

Iran je pod međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da prikriva nuklearni vojni program, što Iran opovrgava. Ankara je u tom predmetu uzalud pokušavala posredovati između Teherana i velikih sila.

(Hina) xtm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙