FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Rusija složne glede Sirije

Autor: kgab
PEKING, 5. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Peking i Moskva protive se stranoj intervenciji ili nasilnoj promjeni režima u Siriji, ponovila je Kina u utorak kada je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo trodnevni posjet Pekingu gdje će sudjelovati na summitu o sigurnosti te razgovarati o Siriji, Iranu i jačanju obimne gospodarske suradnje tih dviju velikih sila.

Kina i Rusija, obje stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, blokirale su napore zapadnih sila da osude ili pozovu na povlačenje s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada kojega su snage, prema podacima UN-a, ubile više od 10.000 ljudi od ožujka prošle godine.

Te dvije zemlje u bliskom su kontaktu glede Sirije i drže da hitno treba okončati nasilje te da politički dijalog treba početi što je prije moguće, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin na dnevnom brifingu.

"Obje strane protive se vanjskoj intervenciji u Siriji i protive se promjeni režima silom", kazao je Liu.

"Mi vjerujemo da sirijsko pitanje treba riješiti konzultacijama različitih strana u Siriji. To je u osnovnom interesu sirijskog naroda. Kina i Rusija igraju, na svoj vlastiti način, pozitivnu ulogu glede sirijskog pitanja", istaknuo je.

Ruski predsjednik Putin doputovao je u utorak ujutro u trodnevni posjet Pekingu koji bi trebao osnažiti rusko-kineske veze na gospodarskom i političkom planu, napose u vezi sa sirijskim pitanjem. Putin i njegov kineski kolega Hu Jintao trebaju uskladiti stajališta o nasilju u Siriji te o iranskom nuklearnom programu.

(Hina) xkga yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙