FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva i Washington o pokolju u Huli

Autor: vrad
MOSKVA, 29. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Rusija je u utorak zatražila od UN-a da provede "objektivnu" i "nepristranu" istragu o pokolju u kojemu je proteklog vikenda u Huli ubijeno 108 ljudi, a tristotinjak je ranjeno, dok je istodobno Washington objavio kako se nada da će taj masakr promijeniti rusko stajalište prema režimu Bašara al-Asada.

"U ovoj fazi treba provesti objektivnu i nepristranu istragu o svemu što se dogodilo, pod nadzorom promatrača UN-ova izaslanstva u Siriji", kaže se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom nakon telefonskog razgovora ruskog šefa diplomacija Sergeja Lavrova i UN-ova izaslanika u Siriji Kofija Annana.

Lavrov je kazao Annanu da "tragedija u Huli pokazuje da sve strane u Siriji moraju odmah prekinuti nasilje kako se ubuduće takvi izgredi ne bi ponovili".

Ministar je ponovio da Rusija podupire mirovni plan Kofija Annana i istaknuo je da pokolj svjedoči kako se taj plan mora što prije početi provoditi, umjesto da se traže druga rješenja koja će eventualno uključiti i slanje međunarodnih snaga.

U razgovoru je "istaknuto da sve strane izvana moraju poticati Sirijce na sveobuhvatan politički dijalog", po priopćenju.

Većina od 108 žrtava pokolja u Huli, među kojima je 49 djece, ubijena je iz neposredne blizine, po prvim rezultatima UN-ove istrage o toj tragediji koju je osudila međunarodna zajednica.

Damask niječe upletenost svojih vojnika u pokolj i odgovornost za nasilje u zemlji, koje je počelo u ožujku 2011., prebacuje na oporbu.

Kofi Annan je na susretu s predsjednikom Bašarom al-Asadom u utorak zatražio od potonjeg da donese "odvažne" mjere radi prekida nasilja.

Washington je u utorak rekao kako se nada da će tragedija u Huli nagnati Rusiju na promjenu stajališta.

"Hoće li to biti zaokret u ruskom stajalištu? Nadamo se da hoće", rekla je novinarima glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland, odgovarajući na pitanje o utjecaju pokolja na gledište Moskve.

Istaknula je kako je važno da Rusi prihvate "temeljitu istragu (o pokolju), budući da mislimo kako će se njome utvrditi neprijeporne činjenice".

"Pokazat će se da su zlotvori uz pomoć režima ušli u sela, u domove ljudi i ubijali djecu i njihove očeve i majke iz neposredne blizine. A za to je odgovoran Asadov režim", dodala je.

Rusija i Kina, vjerne saveznice Damaska, dosad su uložile veto na dva nacrta rezolucija kojima se osuđuje nasilje u Siriji.

No u nedjelju je Vijeće sigurnosti uz njihove glasove oštro osudilo sirijsku vladu zbog uporabe topništva u Hami.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙