FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapi traže od Kine veći pritisak na Siriju

Autor: bcav
HAMMAMET, 31. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Visoki arapski dužnosnici zatražili su u četvrtak na marginama arapsko-kineskog gospodarskog foruma u tuniskom gradu Hamametu od Kine da iskoristi svoj utjecaj i pomogne zaustavljanju nasilja u Siriji.

Kina je, zajedno s Rusijom, blokirala pokušaje u Vijeću sigurnosti UN-a da se krene u oštriju akciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Pritisak za snažnim odgovorom međunarodne zajednice ojačao je nakon prošlotjednog masakra nad više od stotinu ljudi u gradu Huli.

"Visoko cijenimo napore Kine da nađe rješenje za stanje u Siriji", rekao je kuvajtski ministar vanjskih poslova šeik Sabah Khaled al-Sabah.

"No nadamo se da će udvostručiti svoje napore kako bi zaustavili taj stroj smrti i ubojstava i kako bi izvršili dodatni pritisak na sirijsku vladu da poštuje svoje obveze iz Annanova plana", dodao je al Sabah.

Na forumu u tuniskom ljetovalištu na obali Sredozemnog mora sudjeluje i kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi, pa su arapski izaslanici iskoristili priliku kako bi kod njega lobirali za akciju u Siriji.

"Kina bi mogla odigrati odlučujuću ulogu u zaustavljanju patnji sirijskog naroda i otvaranju mogućnosti za vojnu intervenciju, na sličan način kao i u Jemenu", rekao je tuniski predsjednik Moncef Marzuki.

Poput Sirije, i Jemen je zahvatio niz prosvjeda nadahnutih "Arapskim proljećem", a prema postignutom političkom rješenju predsjednik Ali Abdulah Saleh odstupio je nakon 33-godišnje vladavine.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙