FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijestih iz svijeta objavljenih do 15.30

ZAGREB - Luksemburg će hrvatski pristupni ugovor ratificirati najvjerojatnije prije ljetne stanke parlamenta, a najkasnije u jesen, izjavio je u ponedjeljak predsjednik luksemburškog parlamenta Laurent Moser tijekom uzvratnog posjeta parlamentarnog izaslanstva Hrvatskoj. "Parlament će najvjerojatnije ratificirati hrvatski pristupni ugovor prije ljetne stanke parlamenta, a najkasnije u jesen", kazao je predsjednik Zastupničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga nakon razgovora sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom. Moser se raduje skorašnjem ulasku RH u Uniju te je istaknuo da njegova zemlja "jako cijeni ogromne napore vlade i Sabora glede prilagodbe zakona i usvajanja europske stečevine". "Postoje još neka pitanja koja se moraju riješiti, poput privatizacije brodogradilišta, borbe protiv organiziranog kriminala i procesuiranja ratnih zločina. Moser je, međutim, "optimist" i "vjeruje da će Hrvatska učiniti sve da to riješi". Predsjednik Sabora istaknuo je odlične bilateralne odnose dviju zemalja, kako političke tako i gospodarske. "Naši gospodarski odnosi su na zavidnoj razini, a naša prošlogodišnja trgovinska razmjena iznosila je 245 milijuna eura", kazao je Šprem.

ZAGREB -Predsjednica Republike Kosovo Atifeta Jahjaga boravit će u prvom službenom posjetu Hrvatskoj u srijedu na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, priopćeno je u ponedjeljak iz Ured predsjednika RH. Tijekom službenog posjeta Hrvatskoj, kosovska predsjednica razgovarat će sa svojim domaćinom predsjednikom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom te premijerom Zoranom Milanovićem. Uz kosovsku predsjednicu, u izaslanstvu Republike Kosovo bit će potpredsjednik vlade i ministar pravosuđa Hajredin Kuci, ministrica europskih integracija Vlora Citaku i ministar gospodarstva Besim Bequaj koji će se odvojeno sastati s kolegama. Razgovarat će o bilateralnim odnosima, podršci Hrvatske Kosovu na putu u EU, unapređenje gospodarskih odnosa, položaj hrvatske manjine na Kosovu i kosovskih Albanaca u Hrvatskoj te situacija u regiji. Jahjaga će se sastati i s predstavnicima kosovskih Albanaca koji žive u RH.

BRUXELLES - Europska unija protivi se bilo kakvim namjerama povijesne revizije i negiranja genocida u Srebrenici, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen na upit da komentira istup novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je rekao da u tom bosanskohercegovačkom gradu nije bilo genocida. "Europska unija snažno odbacuje bilo kakve namjere povijesne revizije i negiranja činjenica da je masakr u Srerbrenici u srpnju 1995. bio genocid i zločin protiv čovječnosti kao što su to potvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni kazneni sud (ICJ). To nikada ne bismo trebali zaboraviti niti dopustiti da se ponovno dogodi", rekla je. Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti". Nikolićevo negiranje genocida osudio je i čelnik Odbora za političke poslove i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Pietro Marcenaro. "Negiranjem genocida 1995. u Srebrenici, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bacio je sjenu na svoje predsjedništvo", rekao je Marcenaro.

SARAJEVO -Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) zatražila je u ponedjeljak od svih svojih ogranaka u županijama unutar Federacije BiH u kojima je ta stranka na vlasti da žurno organiziraju sjednice županijskih skupština kako bi se s dužnosti smijenili svi koje je postavila Stranka demokratske akcije (SDA). Smjena vlasti u županijama s bošnjačkom većinom trebala bi biti okončana ovog tjedna čime bi ujedno počela konkretna provedba dogovora o koaliciji koji su 1. lipnja postigli predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić. Do najave nove koalicije i istiskivanja Stranke demokratske akcije (SDA) iz još uvijek postojeće šestočlane vladajuće koalicije došlo je nakon što je ta stranka odbila poduprijeti državni proračun za kojega je procijenila da je nedostatan za funkcioniranje državnih tijela. Potom je čelnik SDP-a Lagumdžija zatražio od predsjednika Vijeća ministara (državne vlade) Vjekoslava Bevande razrješenje ministara iz redova SDA, dok je od županijskih organizacija SDP-a zatraženo da traže smjene ministara iz reda SDA na nižim razinama vlasti. SDP, uz potporu SBB-a ali i HDZ BiH te nekih manjih stranaka, može osigurati većinu potrebnu za izbacivanje SDA iz vlasti u Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj županiji, no ne i u Bosansko-podrinjskoj.

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na novinarku beogradske agencije Beta Ljiljanu Kovačević, zatražilo je da joj se omogući neometan rad i najavilo da će o izgredu izvijestiti sve međunarodne udruge te za nju zatražiti punu zaštitu. Od Dodika i ostalih državnih tijela Republike Srpske NUNS zahtijeva da novinarki odmah omoguće pravo na neometan rad i izvještavanje. Izražava se posebna zabrinutost zbog činjenice da je protjerivanje novinarke s konferencije za novinare nastavak njezina višegodišnjeg progona, ali također i zbog izostanka javne solidarnosti kolega koji su nazočili vrijeđanju i istjerivanju Ljiljane Kovačević s te konferencije. "NUNS je zapapnjen i time što je Dodik svoj obračun s novinarkom i agencijom Beta izveo na zajedničkoj konferenciji s ministrom unutarnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem. To može sugerirati da su i državni organi Srbije suglasni s ovakvim postupanjem prema novinarima i medijima, posebice što je izostala Dačićeva reakcija", dodaje se u priopćenju. Dodik je u subotu u Banjoj Luci verbalno napao i izvrijeđao novinarku beogradske agencije Beta, nazvao je lažljivicom i rekao neka više ne dolaziti u zgradu u kojoj je njegov ured.

SARAJEVO -Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ponedjeljak se odbio ispričati zbog vrijeđanja novinarke beogradske novinske agencije Beta Ljiljane Kovačević, koju je u subotu javno nazvao "lažljivicom" te joj je zaprijetio da više ne smije dolaziti u njegov ured. "Nemam se namjeru ispričavati jer se ni meni nitko nije ispričao", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci odgovarajući tako na poziv novinarskih udruga iz Bosne i Hercegovine, ali i Srbije da se ispriča zbog svog neprimjerena ponašanja na konferenciji za novinstvo koju je održao zajedno s potpredsjednikom srbijanske vlade Ivicom Dačićem. Dodik sugerira da se protiv njega vodi neka vrsta medijskog rata i najavio je da se ni ubuduće neće ustručavati kazati što misli o radu bilo kojeg novinara.

BEČ - Novi sastanak predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Irana glede kontroverznog iranskog nuklearnog programa "održat će se 8. lipnja" u Beču, izjavio je u ponedjeljak glavni direktor agencije Yukiya Amano. "Pozivam Iran da potpiše i provede u djelo što prije" sporazum o "strukturiranom pristupu" koji bi razjasnio prirodu iranskog nuklearnog programa i "omogućio brzi pristup vojnom postrojenju u Parchinu", gdje IAEA sumnja da se odvijaju nezakonite nuklearne aktivnosti, kazao je Amano u govoru na Vijeću guvernera agencije koje se održava do petka. Iran i šest velikih sila - SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i Njemačka - sastat će se treći puta ove godine u Moskvi 18. i 19 lipnja nakon što su na prethodnom sastanku u Bagdadu postigli maleni napredak u približavanju stavova o spornom iranskom nuklearnom programu.

SANKT PETERBURG - Čelnici zemalja Europske unije i ruski predsjednik Vladimir Putin započeli su u ponedjeljak u Sankt Peterburgu službeni summit na kojem bi trebali prije svega razgovarati o stanju u Siriji. Predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, kao i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja se sastala u nedjelju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, željeli bi uvjeriti Putina da odustane od svojih pozicija prema Siriji. Ruski predsjednik ostao je čvrst tijekom prošlotjednog posjeta Berlinu i Parizu, ponovno odbacujući sankcije UN-a protiv režima Bašara al-Asada kao i uvjetovanje njegova odlaska s vlasti. Putin je tijekom tih posjeta stavio naglasak na pobunjeničko nasilje, kritizirajući sankcije i kazavši da se ne mogu izvana nametati političke odluke Siriji.

PEKING - Stotine aktivista za ljudska prava privedene su u Kini u napetoj atmosferi povodom 23. obljetnice gušenja prodemokratskog pokreta na pekinškom trgu Tiananmenu, dok Peking u ponedjeljak izražava nezadovoljstvo nakon poziva Washingtona na oslobađanje prosvjednika zatočenih još od proljeća 1989. Poziv američkog State Departmenta od nedjelje predstavlja uplitanje "u unutarnje poslove Kine i neutemeljene optužbe protiv kineske vlade", kazao je Liu Weimin, glasnogovornik kineske diplomacije, izražavajući "snažno nezadovoljstvo" svoje zemlje. Obljetnica Tiananmena ostaje osjetljiv datum za komunistički režim a posebice ove godine prije 18. kongresa kineske Komunističke stranke najesen, kad će nova generacija čelnika doći na vlast.

BAGDAD - Najmanje petnaest osoba ubijeno je u ponedjeljak u samoubilačkom napadu na sjedište šijitske vjerske zaklade u središtu Bagdada, priopćeno je iz ministarstva unutarnjih poslova. Do napada automobilom-bombom došlo je u četvrti Bab al-Muazam pri čemu je ranjeno najmanje 65 osoba, prema tri medicinska izvora. Među mrtvima su i najmanje dva policajca. Napad je bio usmjeren na upravu za šijitska vjerska zdanja u Iraku gdje je ta vjeroispovijest u većini. Do napada dolazi nekoliko dana nakon niza bombaških napada u kojima je poginulo najmanje 17 osoba a 57 ih je ranjeno u Bagdadu.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙