FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SANKT PETERBURG

Čelnici zemalja Europske unije i ruski predsjednik Vladimir Putin započeli su u ponedjeljak u Sankt Peterburgu službeni summit na kojem bi trebali prije svega razgovarati o stanju u Siriji. Predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, kao i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja se sastala u nedjelju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, željeli bi uvjeriti Putina da odustane od svojih pozicija prema Siriji. Ruski predsjednik ostao je čvrst tijekom prošlotjednog posjeta Berlinu i Parizu, ponovno odbacujući sankcije UN-a protiv režima Bašara al-Asada kao i uvjetovanje njegova odlaska s vlasti. Putin je tijekom tih posjeta stavio naglasak na pobunjeničko nasilje, kritizirajući sankcije i kazavši da se ne mogu izvana nametati političke odluke Siriji.

PEKING

Stotine aktivista za ljudska prava privedene su u Kini u napetoj atmosferi povodom 23. obljetnice gušenja prodemokratskog pokreta na pekinškom trgu Tiananmenu, dok Peking u ponedjeljak izražava nezadovoljstvo nakon poziva Washingtona na oslobađanje prosvjednika zatočenih još od proljeća 1989. Poziv američkog State Departmenta od nedjelje predstavlja uplitanje "u unutarnje poslove Kine i neutemeljene optužbe protiv kineske vlade", kazao je Liu Weimin, glasnogovornik kineske diplomacije, izražavajući "snažno nezadovoljstvo" svoje zemlje. Obljetnica Tiananmena ostaje osjetljiv datum za komunistički režim a posebice ove godine prije 18. kongresa kineske Komunističke stranke najesen, kad će nova generacija čelnika doći na vlast.

PEKING

List kineske Komunističke stranke Narodni dnevnik upozorio je u ponedjeljak na stranu vojnu intervenciju u Siriji i ocijenio da bi odustajanje od Annanova plana uronilo zemlju "u ponor rata širokih razmjera". "Nije teško zamisliti tip kaosa do kojeg će doći kad se Sirija nađe uronjena u građanski rat velikih razmjera koji bi izazvala zapadna vojna intervencija", piše u komentaru Narodnog dnevnika. "Masovne civilne žtve, veliki materijalni gubici, sve uznemirenije društvo... Lekcije naučene iz grešaka počinjenih u Libiji još su svježe" u sjećanju, piše dnevnik. Kina je dala zeleno svjetlo udarima NATO-a u Libiji prije nego je ocijenila da su zapadne snage prekršile UN-ov mandat za zaštitu civilnog stanovništva.

BAGDAD

Najmanje petnaest osoba ubijeno je u ponedjeljak u samoubilačkom napadu na sjedište šijitske vjerske zaklade u središtu Bagdada, priopćeno je iz ministarstva unutarnjih poslova. Do napada automobilom-bombom došlo je u četvrti Bab al-Muazam pri čemu je ranjeno najmanje 65 osoba, prema tri medicinska izvora. Među mrtvima su i najmanje dva policajca. Napad je bio usmjeren na upravu za šijitska vjerska zdanja u Iraku gdje je ta vjeroispovijest u većini. Do napada dolazi nekoliko dana nakon niza bombaških napada u kojima je poginulo najmanje 17 osoba a 57 ih je ranjeno u Bagdadu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙