FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 3. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule osobe na autocesti Nagykanisza–Budimpešta, nije izuzet od kaznene odgovornosti u Mađarskoj, očitovalo se tamošnje ministarstvo pravosuđa na zahtjev lokalnog suda, prenijela je agencija MTI. Suđenje Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u travnju, a Čačić je tada rekao kako je s više sudske instance zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa. MTI prenosi da je sud prekinuo suđenje i zatražio mišljenje nadležnog ministarstva može li Čačić, koji je u vrijeme izazivanja prometne nesreće bio predsjednik Hrvatske narodne stranke, a u prosincu 2011. je izabran za prvog potpredsjednika vlade, biti zaštićen imunitetom. Mađarsko Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Čačić u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše mađarska agencija.

MOSTAR - Deseti UNESCO-ov summit šefova država i ministara zemalja Jugoistočne Europe završen je u nedjelju u Mostaru prihvaćanjem završne deklaracije o vjerskom i kulturno-povijesnom nasljeđu kao temelju snažnije suradnje među državama. U završnoj deklaraciji poziva se na unaprjeđenje zakonodavstva kako bi se bolje zaštitilo kulturno-povijesno naslijeđe te inzistira na razmjeni znanja napose među novim generacijama, s ciljem jačanja pluralizmu i stvaranja sklada u ovim multikulturalnim društvima. Predsjedavajući BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović ocijenio je summit uspješnim istaknuvši da ovakvi skupovi služe za produbljivanje suradnje, ne samo na području kulture i očuvanja povijesnog naslijeda, nego i za bolje ukupno povezivanje.

SANKT PETERSBURG - Čelnici Europske unije (EU) i Rusije će na summitu u Sankt Peterburgu razgovarati o brojnim pitanjima, a posebice o Siriji, iranskom nuklearnom programu, energetici i krizi u eurozoni. Ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sastaju se u nedjelju navečer na neslužbenoj večeri, prije početka summita u ponedjeljak u nekadašnjoj ruskoj, carskoj prijestolnici. Kao i tijekom prethodnih summita, dvije će strane razgovarati i o opskrbi energentima s obzirom da EU uvelike ovisi o ruskom plinu, te trgovinskoj razmjeni u svijetlu gospodarske krize.

MILANO - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je u Milanu pozvao na očuvanje tradicionalne obitelji te osudio moderne ekonomske teorije koje u prvi plan ističu utilitarnost rada, proizvodnje i tržišta, prenose agencije papine riječi sa 7. svjetskog susreta obitelji održanog u blizini zračne luke Bresso pred 850.000 vjernika. Papa je istaknuo da tradicionalna obitelj ostaje uzor više nego ikada prije te da je "čvrstoća društvenog tkiva" ugrožena. U svojoj homiliji, koju je slušao i talijanski šef vlade Mario Monti, papa se obrušio na "moderne ekonomske teorije, nadmoć koncepta utilitarnosti rada, proizvodnje i tržišta", ustvrdivši da nije profit taj koji donosi dobro obiteljima i pravednijem društvu.

Benedikt XVI. ponovno je zdušno branio nedjelju kao praznik i dan posvećen vrijednostima: prijateljstvu, solidarnosti, kulturi, doticaju s prirodom, veselju, igri i sportu.

BEJRUT - U borbama s ustanicima protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u nedjelju je u Siriji poginulo 57 vojnika, javlja u nedjelju sirijska udruga za ljudska prava (OSDH), ističući da se radi o najvećim gubicima vojske u jednom danu od početka pobune u ožujku 2011. Službeni mediji nisu izvijestili o pogibiji vojnika jer se, tvrdi OSDH, "ne želi ugroziti moral regularnih snaga". Osim vojnika, živote je izgubilo 29 civila i troje pobunjenika. U međuvremenu je Human Rights Watch pozvao vlade i tvrtke da "izoliraju" skupine koje Siriji prodaju oružje, navodeći kao primjer ruski Rosoboronexport koji oružjem opskrbljuje sirijsku vladu.

DŽEDA - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon založio se u nedjelju za "proširene međunarodne rasprave" o Siriji, navodeći kako je uzeo na znanje zahtjev arapskih zemalja da se odredi rok primjene mirovnog plana. "Uzeo sam u obzir preporuke Arapske lige za povećanjem broja promatrača i određivanjem datuma" primjene plana izlaska iz krize arapskog i međunarodnog izaslanika Kofija Annana, kazao je Ban u Džedi. Arapski ministri vanjskih poslova, okupljeni u subotu u Dohi, zatražili su od UN-a da odredi rok primjene Annanova plana kojim se nalaže prekid vatre i pristupi poglavlju VII. njegove povelje kako bi se režimu nametnule sankcije i prekinuli diplomatski odnosi.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙