FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija rastjerala prosvjednike uoči godišnjice Tiananmena

Autor: bnov
PEKING, 3. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Kineska policija grubo je nasrnula i strpala u zatvor u nedjelju aktiviste koji su na jugu zemlje obilježavali 23. obljetnicu prodemokratskih prosvjeda na Trgu Tiananmen u središtu Pekinga, izjavili su aktivisti za ljudska prava.

Policija je napala i zatvorila borce za ljudska prava u pokrajini Fujian, na jugoistoku zemlje. Tridesetak aktivista uhićeno je u Pekingu prije nego su vraćeni u svoje pokrajine, dodali su oni.

"Dvadesetak aktivista uhićeno je i policija je grubo nasrnula na njih jutros na Trgu 1. svibnja", izjavila je Shi Liping, supruga aktivista Linga Bingxinga telefonski iz Fuzhoua, središta pokrajine Fujian.

"Policija je rekla da će ih 'pretući na smrt'. Odveli su osam osoba, među njima mojeg supruga. Strahujem da su ga pretukli", dodala je ona.

Na upit novinske agencije France presse policija Fuzhoua opovrgnula je privođenje prosvjednika.

Internetska stranica www.molihua.org iz inozemstva pozvala je svoje pristaše proda da odjenu crninu i prošeću se središtima kineskih gradova uoči godišnjice gušenja Pekinškog proljeća.

Stotine, moguće i tisuće ljudi ubijene su noću s 3. na 4. lipnja 1989., kada je Komunistička partija tenkovima i vojskom ugušila sedmotjedne prodemokratske prosvjede koje su poveli studenti i disidenti, a režim ih nazvao "kontrarevolucijom".

(Hina) xbnš yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙