FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brat slijepog kineskog aktivista pobjegao iz svog sela

Autor: kgab
PEKING, 24. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Brat slijepog kineskog aktivista Chena Guangchenga pobjegao je iz svog sela u sjeveroistočnoj Kini kako bi zatražio pomoć odvjetnika za svog sina koji je u zatvoru.

Chen Guangfu (55), najstariji brat Chena Guangchenga, rekao je za Reuters da je izašao iz svoje kuće u pokrajini Shandong u tri sata ujutro po mjesnom vremenu u utorak te da je trčao preko polja i izbjegavao ceste kako ga ne bi uhvatila policija. U Peking je doputovao u srijedu navečer nakon šestosatne vožnje automobilom.

Objasnio je kako mu je bilo zabranjeno napuštati selo te da ga je policija u Shandongu upozorila da će, bude li davao intervjue, povećati kaznu njegovu sinu Chenu Keguiu, koji je u zatvoru pod optužbom za pokušaj ubojstva.

Chen Kegui (32), upotrijebio je noževe kako bi se obranio od lokalnih dužnosnika koji su mu upali u kuću 27. travnja, dan nakon što su otkrili da je njegov slijepi stric pobjegao.

Borac za ljudska prava Chen Guangcheng izazvao je diplomatsku krizu između Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u američkom veleposlanstvu u Pekingu pošto je krajem travnja pobjegao iz kućnog pritvora u kojem je proveo gotovo dvije godine u svome selu u Shandongu. Prije toga bio je četiri godine u zatvoru jer se borio protiv prisilnih pobačaja i prisilnih sterilizacija u Kini koji se provode u okviru demografske politike jednog djeteta.

Za posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton Pekingu SAD i Kina su se dogovorili da kineske vlasti Chenu i njegovoj obitelji izdaju putovnice za odlazak u SAD. Chen je sa suprugom i dvojicom sinova doputovao u Ameriku prošloga tjedna.

(Hina) xkga yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙