FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: zabrinutost zbog nasilja na sjeveru Kosova

Autor: svuk
BRUXELLES, 1. lipnja 2012.(Hina) - Europska unija u petak je izrazila zabrinutost zbog nasilja i pozvala na suzdržanost na sjeveru Kosova, gdje su u sukobima koji su uslijedili nakon što je KFOR počeo s uklanjanjem barikada ranjena najmanje trojica kosovskih Srba i jedan vojnik NATO-a.

"Vrlo smo zabrinuti zbog nasilja do kojeg je došlo nakon operacije KFOR-a na uklanjaju barikada", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

KFOR je priopćio da je cilj operacije bio uspostava slobode kretanja na sjeveru Kosova, koja je onemogućena zbog srpskih barikada na prometnicama. Na pitanje podržava li misija EU-a, Eulex, tu operaciju KFOR-a, Kocijančič je rekla da je "sloboda kretanja jedno od temeljnih načela za Europsku uniju, kao i za one zemlje koje joj se žele priključiti".

Do sukoba je došlo nakon što su vojnici KFOR-a u petak ujutro započeli uklanjati barikade kod mjesta Rudare u općini Zvečan na sjeveru Kosova, nastanjenom pretežito Srbima. U tom području čula se rafalna paljba, a cijelo prostor nadlijetali su helikopteri KFOR-a.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙